Ondanks betere kennis meer last van cybercrime

Dit artikel delen:
misdaad

Twee van de drie Nederlanders hebben redelijk tot zeer goede kennis van de beveiliging van digitale en online-omgevingen. Ten minste, dat vinden ze zelf. Iets meer dan zeventig procent van de landgenoten had weleens te maken met cybercrime, een hoger percentage dan voorheen.

Dit blijkt uit jaarlijks trendonderzoek in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en Alert Online.

Het onderzoek toont dat Nederlanders steeds alerter zijn op de cyberrisico’s en van de maatregelen om deze risico’s te beperken. Zo zijn ze meer bekend met phishingmails, letten ze op het groene slotje van betrouwbare websites en maken ze regelmatig back-ups. Ook gebruikt bijna een kwart van de ondervraagden een wachtwoordmanager waarin ze hun wachtwoorden veilig beheren. 

Hoewel het cyberbewustzijn groeit, blijken Nederlanders nog steeds onbekend te zijn met veelvoorkomende risico’s, zoals botnets en social engineering. Ruim een kwart gebruikt nooit een vpn als ze met openbare wifi verbinden. Twintig procent omzeilt soms veiligheidsmaatregelen om tijd of moeite te besparen.

Maatregelen belemmeren

Veiligheidsmaatregelen, zoals tweestapsverificatie, worden door sommigen dan ook gezien als een belemmering voor veiliger gedrag. Een op de drie personen vindt de instructies om de eigen online-veiligheid te verbeteren, vaak ingewikkeld. 

Voor het zogeheten Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2019 werden ruim duizend Nederlanders tussen de achttien en tachtig jaar ondervraagd. Mannen schatten hun kennis over digitale en online-veiligheid hoger in dan vrouwen, jongeren hoger dan ouderen, en hoogopgeleiden hoger dan laagopgeleiden.

1,2 miljoen cyberslachtoffers

Eerder dit jaar berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek dat in 2018 een kleine tien procent van de internetgebruikers van 12 jaar of ouder slachtoffer is geweest van digitale criminaliteit. Dat komt neer op ruim 1,2 miljoen mensen. Vooral jongeren waren slachtoffer. Vermogensdelicten, waaraan de dader dus geld verdiende, kwamen het vaakst voor.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-27T10:29:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.