Facebook wil geen 'achterdeurtje' in software zetten

Dit artikel delen:
Facebook

Hoewel onder meer de Amerikaans openbare aanklager daarom gevraagd had, wil Facebook geen achterpoortjes in zijn chat-apps bouwen waarmee de encryptie is te kraken. Dat melden Amerikaanse media.

Facebook heeft geen plannen om de end-to-end-encryptie in Messenger en Whatsapp af te zwakken, zodat overheden berichten kunnen meelezen. Dat schrijft het bedrijf in een brief aan de minister van Justitie Bill Barr, de openbare aanklager en aan de Britse en Australische regering. 

De mededeling is een antwoord op een open brief van verschillende overheden die stellen dat de encryptie in Facebooks chatapps het moeilijk maakt voor politiediensten om illegale activiteiten te beteugelen. Specifiek werden daarbij kindermisbruik, terrorisme en bemoeienissen met verkiezingen genoemd. De Amerikaanse, Britse en Australische overheden vroegen aan Facebook om achterpoortjes in de software in te bouwen, zodat berichten zijn te lezen. 

Facebook zegt nu daar niet van te willen weten. Het bedrijf haalt de privacy van gebruikers aan om de maatregel af te schieten. ‘Het is onmogelijk om zo’n achterpoortje voor een bepaald doel in te bouwen en er daarna van uit te gaan dat anderen deze maatregelen niet zullen proberen uit te buiten’, zo schrijven Will Cathcart van Whatsapp en Messenger-directeur Stan Chudnovsky. ‘De echte winnaars worden degenen die voordeel willen halen uit de verminderde veiligheid.’ 

Volgens Facebook zouden ook autoritaire regimes van de maatregel proberen gebruik te maken om de berichten van dissidenten, journalisten en politieke tegenstanders te lezen. Dat zeiden vertegenwoordigers van het bedrijf eerder deze week tijdens een hoorzitting in een Amerikaanse Senaatscommissie. In diezelfde commissie werd ook gedreigd dat de overheid Facebook kan verplichten om de achterpoortjes in software in te bouwen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is theater. Want als je nagaat dat de NSA miljarden aan budget heeft en ook nog eens de top van de top encryptie specialisten in dienst heeft die bijv. de RSA encryptie mede hebben ontworpen is het vrij eenvoudig na te gaan dat zij die encryptie al lang de baas zijn. Maar omdat dit onder geheime wetgeving tbv staatsveiligheid valt mag niemand er wat over zeggen.

In zijn algemeenheid zijn achterdeurtjes niet slim. Want als een inlichtingendienst daar bij kan dan kunnen criminelen daar ook bij. Dan zou het nogal apart zijn om te eisen dat je de achterdeur verplicht open te moeten zetten voor criminelen.

Facebook maar vooral Google zijn heel zuinig met jouw gegevens, die delen ze niet graag met anderen. Wel verkopen ze graag profielen en analyses, die mede met jouw gegevens tot stand zijn gekomen. Zo kunnen ze meerdere keren jouw gegevens te gelde maken, als ze jouw gegevens onveranderd hadden verkocht, dan zou de koper het daarna zelf kunnen en hadden ze Google niet meer nodig.

Met andere woorden: Google heeft schijt aan jou privacy, en tegelijk zijn jouw gegevens heel veilig bij Google. Ze verkopen de gouden eieren, niet de kip die ze legt.

Daarnaast klopt het hele verhaal van Johan natuurlijk als een bus. De NSA wil alles kunnen zien, maar wil tegelijk dat vreemde mogendheden ("de Russen en de Chinezen") en criminelen dat niet kunnen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-12T08:58:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.