Hackers uni Maastricht kregen zeker 250.000 euro

Dit artikel delen:

Om weer toegang te krijgen tot versleutelde bestanden, heeft de universiteit van Maastricht tussen de 250.000 en 300.000 euro betaald aan de hackers. Dat schrijft De Volkskrant. Er waren al eerder berichten dat de instelling met geld over de brug was gekomen, alleen was niet duidelijk hoeveel.

Het Maastrichtse universiteitsblad Observant had eerder deze maand al geschreven dat de hackers van de universiteit losgeld hadden gekregen voor hun aanval met Clop-ransomware, nu plakt De Volkskrant daar ook een bedrag op. Het zou gaan om ruim een kwart miljoen euro. 

De cybercriminelen hadden vlak voor Kerstmis digitale bestanden met daarop grote hoeveelheden onderzoeksgegevens versleuteld. Tussen de data stonden ook gegevens van studenten en medewerkers van de laatste tientallen jaren. De universiteit besloot om te betalen, omdat ook de back-up van de gegevens door de ransomware onbruikbaar was geworden.

Volgens De Volkskrant zou iemand van buitenaf al maanden voor de ransomware-aanval toegang gehad hebben tot een werkstation van de universiteit, waarschijnlijk na een phishing-aanval. Die toegang is dan later doorgegeven of doorverkocht aan het hackerscollectief TA505. Zij voerden dan de uiteindelijke aanval uit.

Ook in België was er recent een spraakmakend geval van ransomware. Bij de Ieperse weefgetouwenfabrikant Picanol lag de productie een week stil na een cyberaanval. Ook daar zou volgens mediaberichten gevraagd zijn om losgeld te betalen. Of dat ook gebeurd is, wil Picanol niet zeggen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-24T19:35:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.