‘Huawei luistert overal ter wereld gsm-netwerken af’

stand op MWC 2019

De Chinese telecomleverancier Huawei is in staat om overal ter wereld mobiele netwerken af te luisteren via achterpoortjes die eigenlijk voor politie en gerecht zijn bedoeld. Dat schrijft The Wall Street Journal. De Amerikaanse regering zou hiervan al lang op de hoogte zijn geweest.

Volgens anonieme medewerkers van de veiligheidsdiensten die de zakenkrant kon spreken, zou Huawei al meer dan tien jaar toegang hebben tot bijna alle 4G-netwerken waar het aan heeft meegewerkt. Het bedrijf verkrijgt die toegang via achterpoortjes waarmee politie en justitie gesprekken en berichten kan onderscheppen. Dat soort achterpoortjes is in veel landen verplicht, maar het is uiteraard niet de bedoeling dat ook de netwerkfabrikant er toegang toe heeft. Huawei was een van de belangrijkste leveranciers van 4G-netwerken omdat ze de technologie sneller en goedkoper konden leveren dan hun concurrenten. Ook Proximus en Orange maken gebruiken van de apparatuur van de Chinese fabrikant. 

Opmerkelijk is wel dat de VS al jarenlang op de hoogte waren dat Huawei kon meeluisteren, maar dat het land pas eind vorig jaar belangrijke bondgenoten als Duitsland en het VK hiervan op de hoogte bracht. Het publiek maken van de bewijzen zien de Amerikanen dan weer niet zitten. Vodafone, dat in het VK Huawei-apparatuur gebruikt, zegt dat het onmogelijk is dat het Chinese bedrijf op deze manier in zijn netwerk raakt. Volgens Deutsche Telekom zijn hun achterpoortjes dan weer gebouwd door een Duits bedrijf en heeft Huawei er geen toegang toe.

Recent heeft Groot-Brittannië trouwens beslist dat Huawei mag meebouwen aan zijn 5G-netwerken. Het bedrijf moet zich daarbij wel beperken tot het zogenaamde ‘radio access’-netwerk en mag geen apparatuur leveren voor het kernnetwerk.

Rookgordijn

Ondertussen heeft Huawei een uitgebreide, officiële reactie uitgebracht. Het bedrijf noemt de beschuldigen niets meer dan een ‘rookgordijn’. ‘Huawei heeft nooit en zal nooit in het geniep inbreken in telecomnetwerken, we hebben ook de capaciteit niet om dat te doen’, klinkt het. ‘The Wall Street Journal is zich duidelijk bewust dat de Amerikaanse regering geen enkel bewijs kan aanvoeren voor haar claims en toch koos ze er voor om deze leugens van Amerikaanse overheidsmedewerkers verder te verspreiden. Dat laat het vooroordeel zien van de krant en ondermijnt diens credibiliteit.’

Volgens Huawei is ‘het beheer en het gebruik van methodes om geoorloofd mee te luisteren met communicatie een taak die enkel de operatoren en regulatoren kunnen uitvoeren. De interfaces om dit te doen bevinden zich steeds bij de operator en ze worden bediend door werknemers die gescreend zijn door de overheid.’

Omdat Huawei enkel een leverancier van apparatuur is, is het inbreken in netwerken van klanten zonder hun toestemming en toezicht onmogelijk. De normale veiligheidsapparatuur van die operatoren zouden dat onmiddellijk aan het licht brengen, claimt het bedrijf. En het voegt er aan toe dat het enkel de bedoeling van de Amerikanen is om Huawei te ‘stigmatiseren’ en dat het met ongeduld wacht op bewijzen van de beschuldigingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nou als iemand kan weten wat de geheime achterdeurtjes in ict-middelen zijn is het de US met zijn NSA wel. Die zitten Apple ook steeds op de huid om ons allemaal succesvol te kunnen bespionneren. Je wordt als Europeaan door de kat of de hond gebeten en of dictator Trump nu wint of dictator Xi maakt voor het spionneren niet uit. Europa is altijd de klos....

Als het al waar zou zijn van die achterdeurtjes, dan is klagen hierover door de USA nog een mooi staaltje van 'pot verwijt ketel'. Tegen de USA zijn er tenminste concrete bewijzen. Zie https://arstechnica.com/tech-policy/2014/05/photos-of-an-nsa-upgrade-factory-show-cisco-router-getting-implant/. En https://www.ad.nl/buitenland/afluisteren-merkel-is-vertrouwensbreuk~a938f6c8/. En https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/artikel/2244111/op-een-rij-de-onthullingen-over-afluisteren-door-de-nsa.


Tot nu toe heeft het duitse ministerie nog geen enkel bewijs kunnen vinden dat Huawei achterdeurtjes heeft.
Het ziet er meer naar uit dat amerikanen erg bang zijn voor de konkurrentie uit China.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-12T11:09:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.