Capgemini helpt vitale sectoren bij securityoverleg

Consortium van zes organisaties ondersteunt sectoren bij overleg en kennisdeling over cybersecurity

Dit artikel delen:
Vergaderen

Een consortium geleid door Capgemini Invent gaat vitale sectoren in de Europese Unie ondersteunen bij overleg en kennisdeling over cybersecurity. In zogeheten Information Sharing and Analysis Centers (Isac’s) wisselen organisaties gevoelige informatie uit over incidenten, dreigingen, kwetsbaarheden en maatregelen. De Europese Commissie is de komende drie jaar opdrachtgever.

Capgemini Invent specialiseert zich sinds september 2018 in consulting, digitale innovatie en transformatie. Het bedrijfsonderdeel van de gelijknamige dienstverlener werkt voor deze Europese opdracht samen met TNO, Intrasoft (Luxemburg), DFN Cert (Duitsland) en Spark Legal Network (België). Deze partijen leveren technische en sociaal-wetenschappelijke expertise. Het Nederlands Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) ondersteunt de partners in het consortium.

Professionalisering

In diverse Europese sectoren bestaat al een overlegorgaan ter versterking van de cybersecurity. Het zijn grote spelers op het gebied van energie, financiële dienstverlening, spoorwegen en luchtvaart. Het consortium gaat hen ondersteunen en helpen bij verdere professionalisering.

Sectoren die een overlegplatform overwegen, zoals de zorg, scheepvaart en watervoorziening, kunnen een beroep doen op het consortium. De reeds bestaande Isac’s, zoals de FI-Isac van de financiële dienstverleners en de EE-Isac van de energiebedrijven, delen hun ervaringen.

Vanuit de Europese Commissie begeleidt Enisa de sectorale overlegorganen en het consortium. Enisa is het Europese Agentschap voor Cybersecurity. Deze organisatie is gevestigd in Athene.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-28T09:58:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.