TNO helpt politie bij opsporing

Dit artikel delen:
Nationale Politie

Kennisinstituut TNO en de Nederlandse politie gaan sterker samenwerken om opsporingsmethoden te vernieuwen. De korpsleiding van de politie stelt dat criminelen zich vaker in het digitale spectrum begeven en dus zijn er andere opsporingsmethoden nodig.

De website van TNO meldt dat diens ceo Paul de Krom aangeeft dat de nauwe samenwerking tussen de TNO-wetenschappers en de specialisten van de verschillende politiediensten Nederland veiliger maakt.

Bij het Fugitive Active Search Team (FastNL) is gewerkt aan een softwaretool die met kunstmatige intelligentie het gedrag van de voortvluchtigen (met een onherroepelijke gevangenisstraf) voorspelt. De gebruikte algoritmen zijn in afstemming met het programma Onvindbaren en het Openbaar Ministerie ontwikkeld en zijn op transparante wijze te verantwoorden bij een rechter of toezichthouder. Het systeem is thans in de testfase.

De specialistische politiediensten hebben innovatieve opsporingsmethoden nodig. Wetenschappers van TNO helpen bij onderwerpen als het stoppen van voertuigen en het vergaren van informatie voor onderzoeken. Tijdens het bezoek is ingegaan op verschillende voorbeelden die de politie beter in staat moeten stellen met behulp van moderne technologie het werk in de opsporing uit te voeren.

Darkweb

Het Team Cyber Enabled Crime van de politie en TNO werkt aan toepasbare oplossingen om de identiteit van gebruikers van internet, en het Darkweb als onderdeel daarvan, inzichtelijk te maken. Dit is belangrijk omdat veel criminaliteit verschuift van de fysieke naar de digitale wereld. Juist daar kunnen opsporingsdiensten een inhaalslag maken ten behoeve van verstoring en opsporing van criminele activiteiten.

In 2020 blijven de politie en TNO samenwerken om het politiewerk op verschillende onderdelen te versterken. Dit moet leiden tot nieuwe werkwijzen en innovaties. Ook wordt gewerkt aan intensievere samenwerking tussen politie, TNO, universiteiten, bedrijven en overheidsinstellingen om de veiligheid in Nederland te vergroten.

Afbeelding: Politie en TNO werken nauw samen (foto: TNO).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-02T10:21:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.