70 miljoen voor Cyberbit van defensietechexpert Elbit

Dit artikel delen:

Traningslokaal van Cyberbit.

Charlesbank Capital Partners investeert zeventig miljoen dollar in Cyberbit, een dochteronderneming van Elbit Systems, een Israëlische bedrijf gespecialiseerd in zware it-beveiligingsoplossingen. In Nederland werkt Elbit voor politie en defensie. Dochteronderneming Cyberbit is het trainingsinstituut voor cybersecurity van Elbit.

De investeringsronde komt vanuit het Charlesbank Technology Opportunities Fund, opgezet door Charlesbank Capital Partners uit New York. Onder de deelnemers van deze ronde bevindt zich Claridge Israel, een bestaande aandeelhouder van Cyberbit. Deze investeerder stak in juni 2018 dertig miljoen dollar in Cyberbit.

De investering van zeventig miljoen bestaat uit een injectie van 22 miljoen dollar in Cyberbit, onder meer in het trainingsplatform Cyber Range, en de overname van een pakket aandelen van Elbit Systems in Cyberbit ter waarde van 48 miljoen dollar. Elbit wordt daarmee een minderheidsaandeelhouders in Cyberbit.

Aan de hand van Cyber Range leidt Cyberbit it-beveiligingsprofessionals op. Het platform biedt een virtueel soc (security operations center) waar aanvallen zijn te simuleren en is te oefenen met commerciële beveiligingsoplossingen in zogenaamde socathons. Cyber Range beschikt ook over eigen it-beveiligingssoftware maar profileert zich vandaag de dag als hoogwaardig trainingsinstituut voor cybersecurityprofessionals.

Nederland

"Elbit Systems is een clustermunitieproducent"

Moederbedrijf Elbit Systems is een technologieconcern, opgericht in 1966, op het gebied van beveiliging, bewaking, inlichting, opsporing, verdediging en oorlogsvoering. In Nederland werkt het Israëlische bedrijf voor de krijgsmacht en de politie. Het levert bijvoorbeeld producten en ondersteunende diensten aan de F-16's en de Apache-gevechtshelikopters van de luchtmacht en hightech-uniformen en ballistische middelen aan de gehele krijgsmacht.

Medio vorig jaar sloot de politie een contract met Cyber Intelligence, een andere dochteronderneming van Elbit Systems, voor het leveren van een aftapsysteem als onderdeel van de Elbit Systems' Intelligence 360-suite. Het kabinet noch de politie wilde er omwille van veiligheidsredenen niet veel over kwijt, al moest minister Ferd Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) zich in een Tweede-Kamerbrief wel verantwoorden voor de aanschaf van dit cyber intelligence-systeem.

Elbit Systems is namelijk na de overname van de firma IMI (eind 2018) door vredesorganisatie PAX aangemerkt als clustermunitieproducent. Op basis van de regelgeving van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is het niet toegestaan te investeren in bedrijven die zijn aangemerkt als clustermunitieproducent. Maar volgens de bewindsman viel deze opdracht niet onder die regelgeving omdat Cyber Intelligence als bedrijf niets met clustermunitie van doen heeft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Politie

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-26T11:54:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.