Aantal DDoS-aanvallen daalt licht, wel complexer

Dit artikel delen:
DDoS-aanval

In 2019 vonden in totaal 919 DDoS-aanvallen in Nederland plaats. Dit zijn gemiddeld 2,5 DDoS-aanvallen per dag. Dat is een lichte daling ten opzichte van het jaar ervoor (938 DDoS-aanvallen in 2018). Dit blijkt uit het ‘DDoS data rapport 2019’ van de Stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP), dat de Nationale Anti-DDoS Wasstraat (NaWas) beheert.

Volgens de absolute cijfers daalt het aantal aanvallen met 2 procent. Echter steeg het aantal deelnemers van de NaWas in 2019 met bijna 10 procent. De organisatie stelt daarom dat de relatieve afname van het aantal DDoS-aanvallen groter is. Opvallend, want op basis van de cijfers over het eerste half jaar van 2019, dacht NBIP dat het aantal DDoS-aanvallen zou gaan toenemen.

Het aantal aanvallen daalt dus licht, evenals de duur van de aanvallen. Het aantal kortdurende aanvallen (minder dan een kwartier) neemt in de afgelopen drie jaar toe, terwijl het aantal aanvallen met een duur tussen de één en vier uur in dezelfde periode juist daalt. Het aantal zeer langdurige aanvallen blijft ongeveer gelijk in de afgelopen drie jaar.

Tot slot concludeert de NBIP in het rapport dat de DDoS-aanvallen steeds omvangrijker en complexer worden. Een trend die al enkele jaren gaande is. Zo neemt de grootte van de DDoS-aanvallen sterk toe. In 2017 was de maximale grootte 36 Gbps. Dit steeg in 2018 tot 68 Gbps. Vorig jaar was de grootste aanval 124 Gbps. De omvang van de grootst waargenomen aanvallen lijkt dus met het jaar bijna te verdubbelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-03T14:21:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.