Fox-IT stuurt drie directieleden definitief laan uit

Dit artikel delen:
Ontslag afscheid opstappen

Drie directieleden van Fox-IT hebben hun couppoging moeten bekopen met een weinig eervol vertrek. Voor algemeen directeur Erik Ploegmakers, operationeel directeur Jeremy Butcher en crypto-directeur Jurgen Delfos is definitief geen plaats meer. Eerder waren ze al geschorst.

Hun poging om samen met een externe investeerder Fox-IT uit de NCC Group los te pellen wordt door de Britten bepaald niet gewaardeerd. De NCC Group ziet niets in het Nederlandse voorstel. De rol van het drietal heeft de top van de NCC Group met afgrijzen vervuld.

'Vanwege het potentiële belangenconflict dat door dit voorstel wordt veroorzaakt, zijn de betrokken partijen overeengekomen om uit elkaar te gaan,' zo luidt het in een summiere statement. Het trio wordt zelfs niet bedankt voor hun bewezen diensten. Over een vertrekregeling is niets meegedeeld.

Robert Horton, directielid van NCC-group, is inmiddels aangesteld als waarnemend Directeur van Fox-IT. Christian Prickaerts is aangesteld als interim-directeur Crypto, naast zijn rol als directeur van de Managed Services-activiteiten van Fox-IT.

Opschudding

De schorsing van het trio dat inmiddels definitief is heengezonden, baarde onlangs ook in politiek Den Haag opschudding. Het D66-kamerlid Kees Verhoeven maakte zich bezorgd omdat Fox-IT een sleutelrol vervult in de veiligheid van Nederland. De cryptografische afdeling van het in Delft gevestigde bedrijf is volgens Verhoeven van cruciaal belang voor de Nederlandse overheid. Het D66-kamerlid wilde ook weten of de gespannen situatie bij Fox-IT ook gevolgen heeft voor de dienstverlening aan de overheid. 

Fox-IT is een belangrijke leverancier van de rijksoverheid en verzorgt onder meer de versleuteling en digitale bewaking van geheime staatsdocumenten. In 2015 kwam het bedrijf in handen van de NCC Group. Dit leidde tot onrust onder het personeel en bij klanten binnen de Nederlandse overheid. Deze week werd ook bekend dat de mede-oprichter (en na de verkoop vertrokken) van Fox-IT, Ronald Prins, weer in zaken gaat. Prins heeft tot nog niet gezegd in welke branche hij actief wordt. Ook ontkent hij dat zijn nieuwe activiteit iets met de couppoging van doen heeft. Op Twitter zei hij in een tweet: 'It was't me'. 

Prins was ook lid van de TIB, de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden, een commissie die vooraf toetst of de inzet van specifieke bijzondere bevoegdheden door de inlichtingendiensten AIVD en de MIVD rechtmatig is. Daar hij is hij mee gestopt, vanwege 'de gevoeligheid van de functie en mijn mogelijke toekomstige activiteiten.' 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-05T23:17:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.