RIVM stelt herlancering Infectieradar uit na datalek

Geboden oplossing van Formdesk ondergaat eerst pentest van externe partij

Dit artikel delen:
Stekker

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt de website Infectieradar voorlopig offline. Deze werd van internet afgekoppeld nadat bleek dat de website een datalek bevat waardoor antwoorden van deelnemers zichtbaar waren. Leverancier Formdesk uit Wassenaar heeft een oplossing ontwikkeld en geïmplementeerd. Het RIVM laat nu eerst een penetratietest door it-dienstverlener Sogeti uitvoeren alvorens de site in de lucht te doen.

Op de website geven Nederlanders door of ze de afgelopen week coronaklachten hebben gehad. Uit onderzoek van NOS in samenwerking met beveiligingsonderzoeker Tom Wolters kwam dit weekend naar voren dat de website echter een lek bevat, waardoor data van deelnemers inzichtelijk werden.

Het RIVM heeft om die reden de database offline gehaald en een beroep op de leverancier Formdesk gedaan het lek te dichten. De softwareleverancier uit Wassenaar heeft inmiddels een oplossing ontwikkeld en geïmplementeerd. De overheidsinstelling is echter niet happig om deze zonder onderzoek weer te publiceren.

‘Het datalek had niet mogen gebeuren. Daarom zijn we de geboden oplossing van Formdesk nu uitvoerig aan het testen voor we deze weer openzetten. We laten eerst een pentest uitvoeren door Sogeti. Daarna zal het RIVM ook nog een keer de website testen’, laat een woordvoerder van de overheidsinstelling weten.

Het is onbekend wanneer de Infectieradar weer bereikbaar is.

Tweede keer offline

De Infectieradar werd op 17 maart dit jaar geïntroduceerd. Op dat moment werd Influenzanet gebruikt als leverancier. Dat is een Europees samenwerkingsverband om de symptomen van infecties, zoals het nieuwe coronavirus (Covid-19) en griep, bij Europese inwoners in kaart te brengen en te volgen.

Eind maart kampte de website met technische problemen, waardoor het RIVM de website offline haalde. Zo was de techniek van Influenzanet verouderd, waardoor de beveiliging niet voldoende was gewaarborgd. Toen is het RIVM overgestapt op Formdesk als leverancier. Ook dat levert een beveiligingsprobleem op, waardoor de website al twee keer offline is gehaald sinds de introductie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-08T12:33:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.