Hacklab leidt Friese jongeren op tot pentester

MKB Cyber Campus vergroot bewustzijn in cybersecurity

Dit artikel delen:

Op 1 september opent MKB Cyber Campus een derde Hacklab in Friesland. De locatie in Heerenveen biedt zo’n twaalf jongeren tussen de vijftien en 25 jaar een cybersecurity-studieplek. De leerlingen, die moeite hebben met het reguliere onderwijs, leren om penetratietesten en it-scans uit te voeren met als doel om weer een studie op te pakken of middels een stage werk te vinden.

Het Hacklab richt zich op (jonge) talenten die buiten de boot dreigen te vallen. Vaak door een gebrek aan opleiding en diploma’s of andere arbeidsbeperkingen. Het Hacklab biedt hun de kans om praktische ervaring op te doen en een specialist te worden op het gebied van cyberbeveiliging. In eerste instantie gaat dit om basis ict-vaardigheden. Daarna kunnen zij zich specialiseren in penetratietesten (uitvoeren en rapport opstellen) of it-scans (digitale footprint van een bedrijf inzichtelijk maken). Dit brengen zij in de praktijk bij klanten van de MKB Cyber Campus.

De duur van het lesprogramma is afgestemd op het leerniveau van de deelnemer. Gemiddeld behalen leerlingen na zo’n zes tot negen maanden een certificaat voor hun specialisatie. Die wordt uitgereikt door de opleidingsinstituten die verbonden zijn aan het Hacklab, zoals het Friesland College in Heerenveen.

Ook het doel te participeren aan het Hacklab verschilt per deelnemer. Zo wil de ene student na afronding weer in het reguliere schoolsysteem instromen en de andere deelnemer hoopt op een (stage)werkplaats. Het MKB Cyber Campus beschikt naar eigen over een groot netwerk om te faciliteren in een (stage)werkplek.

In november 2018 werd het eerste Hacklab geopend in Leeuwarden en een jaar later startte het tweede scholingstraject in Sneek. In september gaat de derde locatie open. De organisatie hoopt na de zomervakantie een vierde Hacklab te openen in Groningen. Daarna staat het Friese Drachten op de planning. Ook wordt gekeken naar locaties in Drenthe. Op deze manier mikt MKB Cyber Campus met de labs op de regio Noord-Nederland.

MKB Cyber Campus

De MKB Cyber Campus, met een hoofdkantoor in Leeuwarden, is een kennis- en testcentrum voor het mkb op het gebied van cyberveiligheid. Het werkt samen met het Digital Trust Center (DTC), overheden en regionale onderwijsinstellingen. Doel van de campus is om mkb’ers weerbaar te maken tegen cybercriminaliteit door de bewustwording over online-bedreigingen te vergroten. Dit gebeurt door middel van praktijkervaring: een serious game en een escape room. Daarnaast biedt de campus een leerwerkplek voor jongeren (15-25 jaar) die buiten de boot dreigen te vallen. Daarnaast biedt het een zogeheten Cyber Werkplaats aan tweedejaars mbo-studenten. Zij doen praktijkervaring op en krijgen ict-les.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-16T11:09:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.