AP-voorzitter wil corona-spoedwet van tafel

Volgens Aleid Wolfsen zijn de plannen te vaag en is de bewaartermijn te lang

Dit artikel delen:

Aleid Wolfsen is sinds 2016 voorzitter van de AP

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ziet niets in de spoedwet die telecombedrijven verplicht om locatiegegevens te verstrekken in de strijd tegen corona. De plannen zijn te vaag om zo’n maatregel te rechtvaardigen en daarom moeten ze van tafel, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen in de NRC. Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge vindt de wet nog steeds een goed idee.

Volgens Wolfsen loopt elke burger met een mobiele telefoon een privacyrisico indien de wet wordt ingevoerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) krijgt dan maximaal een jaar de beschikking over geanonimiseerde locatiegegevens van alle mobiele telefoons. Het zou gaan om onherleidbare tellingen per gemeente, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dagelijks in een rapport giet.

Het idee achter de spoedwet is dat per gemeente inzichtelijk wordt hoeveel mensen uit welke andere gemeente aanwezig zijn. Bij besmettingen kan het RIVM lokale ggd’s sneller waarschuwen. Wolfsen vindt dit echter nog te vaag. ‘Europese wetgeving vereist dat dit soort data alleen mogen worden vergaard als het noodzakelijk is, bijvoorbeeld om een pandemie een halt toe te roepen. Die noodzaak heeft het kabinet nog onvoldoende aangetoond’, zegt hij in de krant.

Minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) is het niet eens met de uitlatingen van Wolfsen. Volgens hem is de privacy wel gewaarborgd en worden geen persoonsgegevens verstrekt, schrijft het AD. 'Het is gewoon een goed idee, dat moeten we doen', zegt de bewindsman. Hij wil opnieuw in gesprek met de AP.

Telecomaanbieders twijfelen

"Noodzaak heeft het kabinet nog onvoldoende aangetoond"

Ook telecomaanbieders twijfelen over noodzaak van de inzet van zendmastdata, aldus de NRC. Doordat ze niet precies weten welke informatie ze moeten aanleveren, kunnen de telco’s nog niet met zekerheid stellen dat de aangeleverde gegevens nooit tot personen herleidbaar zijn. Volgens de AP-directeur moet dit ‘messcherp’ in de wet komen te staan.

Wolfsen vindt bovendien dat de voorgestelde gegevensbewaartermijn van een jaar te lang is en hackpogingen in de hand werkt. Zijn voorstel is dat het CBS de gegevens direct vernietigt zodra de tellingen zijn aangeleverd bij het RIVM. Volgens hem ontvangt de AP veel telefoontjes van ongeruste burgers.

Eerdere kritiek

De Autoriteit Persoonsgegevens had op een eerdere versie van de noodwet veel kritiek en zou het aangepaste wetsvoorstel opnieuw onder de loep nemen. Ondanks de uitlatingen van directeur Wolfsen heeft de AP nog geen officieel advies gepubliceerd.

De Raad van State heeft eerder een positief advies afgegeven op de voorgestelde spoedwet. Het voorstel ligt in de Tweede Kamer, die er na het zomerreces over stemt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Stop deze spoedwet!

Bekijk video: https://vimeo.com/453113685

Als het idee achter de spoedwet is dat per gemeente inzichtelijk wordt hoeveel mensen uit welke andere gemeente aanwezig zijn dan klinkt dat alsof er ergens een koppeling met de GBA gemaakt wordt waardoor de pseudo-anonimiteit van weten waar je huis woont een buitengewoon bizare invulling van de privacy is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij AP

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-03T15:20:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.