VWS strikt criticus De Winter voor advies corona-app

Dit artikel delen:

Still van een voorlichtingsfilmpje over de corona-app van VWS

Een team van ongeveer vijftig mensen werkt voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan de corona-app. Onder hen bevindt zich Brenno de Winter die zich in het verleden kritisch uitliet over de plannen voor zo’n app. Dat meldt journalisten-site Villamedia.

De Winter adviseert het ministerie over informatiebeveiliging en privacybescherming bij de ontwikkeling van de corona-app die kortgeleden de naam Coronamelder kreeg. De toepassing is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD en informeert burgers zodra ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. De app wordt sinds deze maand getest, als eerste onder Twentse ambtenaren, scholieren en studenten.

Zorgen over informatiebeveiliging

Eerder was oud-journalist De Winter kritisch over de wijze waarop VWS de ontwikkeling van de corona-app aanpakte. Hij maakte zich onder meer zorgen over de informatiebeveiliging. Ook externe onderzoekers van KPMG waren bezorgd over de beveiliging en over de haastige werkwijze van het ministerie. Aan Villamedia laat De Winter weten dat de aanpak inmiddels serieus is. Hij verwacht dat de app in de zomer gereed is.

Volgens de journalisten-site wordt de app gebouwd aan de hand van technologie van Apple en Google, zoals dat ook in sommige andere Europese landen het geval is. Eerder werd aangenomen dat de app enkel gebruikmaakt van bluetooth-technologie. Volgens deskundigen, waaronder de uitvinder van bluetooth, is deze technologie onvoldoende nauwkeurig.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

VIJFTIG mensen werken hieraan? Geen wonder dat het niks wordt. Om maar eens een oude dooddoener van stal te halen: Wat is een kameel? Een paard, ontworpen door een commissie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-10T15:30:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.