Britten bannen Huawei uit 5G-netwerk

Dit artikel delen:

Het Verenigd Koninkrijk gaat Huawei weren uit het 5G-netwerk. Besloten is tot een ban op haar 5G-apparatuur. Tegen 2027 moet alle hardware uit het nieuwe netwerk zijn verwijderd. Vanaf eind dit jaar geldt er een verbod op de aankoop van nieuwe Huawei-apparatuur voor 5G.

De Britse minister voor Digitale Zaken en Cultuur, Oliver Dowden, heeft dit drastische besluit aangekondigd. De Britse regering is daarmee niet over een nacht ijs gegaan. Dowden zei zich ervan bewust te zijn dat de Huawei-ban de uitrol van 5G aanzienlijk vertraagt. Naar verwachting scheelt dit twee à drie jaar. De kosten kunnen oplopen tot twee  miljard pond. 

De nieuwe wetgeving op de veiligheid van telecom-netwerken moet nog door het Britse parlement, maar veel oppositie wordt niet verwacht. Het Verenigd Koninkrijk heeft hiermee een enorme draai genomen.

Kentering

Afgelopen januari werd het operators nog toegestaan om tot 35 procent van hun 5G radio access networks (ran’s) die randapparatuur met het kern-netwerk verbinden, op Huawei-spullen te laten draaien. De kern-netwerken zelf waren al uitgesloten. De Amerikaanse regering reageerde toen woedend, maar de Britten leken hun eigen weg te gaan.

Een kentering kwam toen de Britse NSCS als hoeder van de nationale cyberveiligheid bedenkingen kreeg. Op de achtergrond speelt ook dat de regering in Peking steeds assertiever en agressiever bezig is. De Britten maken zich ernstige zorgen over de gevolgen van nieuwe veiligheidswetgeving in Hongkong voor de mensenrechten.  

Directe aanleiding tot de ban is de impact van nieuwe Amerikaanse sancties. Volgens de Britse regering wordt het daardoor voor Huawei lastig om een betrouwbare leverancier te blijven. 

Grote vraag

De grote vraag is wat Frankrijk, Duitsland en Italië gaan doen. De Amerikaanse veiligheidsadviseur Robert O’Brien bespreekt deze week met vertegenwoordigers van deze landen de veiligheidssituatie. 5G-netwerken staan daarbij ook op de agenda. In het Duitse parlement tekent zich een meerderheid tegen Huawei af. Voor Deutsche Telekom dat sterk met Huawei is verbonden, zou een ban rampzalig zijn.

De Britse tak van Huawei reageerde teleurgesteld op de aangekondigde ban. Gewezen werd op de tragere uitrol en hogere kosten. Huawei is al meer dan 20 jaar in het VK actief. Het bedrijf meent het slachtoffer te zijn geworden van de geopolitiek en de Amerikaanse handelsbeperkingen. Huawei weigert te geloven dat de ban voortkomt uit bezorgdheid over de veiligheid.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ben ik het voor de verandering het eens niet oneens met die Britten.

@Jos Dit is toch gewoon een politieke beslissing?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-14T20:10:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.