Justitie Beieren en TNO samen tegen cybercrime

Beierse Staatsministerie van Justitie en TNO willen focussen op dark web en cryptovaluta

Dit artikel delen:

Het Beierse Staatsministerie van Justitie (StMJ) en TNO gaan samenwerken om cybercriminaliteit te bestrijden. Focus ligt hierbij op het dark web en criminele cryptovaluta. De partijen ondertekenden hiervoor vandaag een overeenkomst.

StMJ en TNO werken al sinds 2018 samen binnen een Interpol-werkgroep die zich richt op het dark web en criminele cryptovaluta en de aanpak van deze misdrijven.

Dark Web Monitor

"Dark web is een veilige haven voor criminelen die de totale anonimiteit misbruiken"

Als eerste onderdeel van de samenwerking zullen het Beierse Centraal Bureau voor de Vervolging van Cybercrime en implementatiepartner CyberDevOps een operationele pilot uitvoeren met de zogenoemde Dark Web Monitor (DWM). Dit is een open source intelligence-databank die inzicht geeft in criminele en frauduleuze activiteiten die plaatsvinden via het dark web en virtuele middelen. Dark web, een gecodeerd tor-netwerk, is een veilige haven geworden voor criminelen die misbruik maken van de totale anonimiteit. Hun criminele activiteiten variëren van kindermisbruik en drugshandel tot grootschalige financiële misdrijven.

Nu deze activiteiten steeds geavanceerder worden is er een grote behoefte aan verbetering van de monitoringmogelijkheden van het dark web om deze criminelen een stap voor te zijn. DWM ondersteunt justitiële autoriteiten volgens de initiatiefnemers met behulp van geavanceerde analyses om de criminelen op te sporen en aan te houden voor vervolging. De oorsprong van de monitor ligt overigens bij het innovatieprogramma van het ministerie van Justitie en Veiligheid van Nederland.

Internationale samenwerking

Krishna Taneja, directeur Nationale Veiligheid bij TNO, verklaart dat de technologie voldoet aan (inter)nationale eisen en nieuwe operationele perspectieven biedt door middel van data-analyse en kunstmatige intelligentie. ‘De vandaag ondertekende overeenkomst versnelt de vertaling van Dark Web Monitor naar een operationele capaciteit voor onze Beierse partners en is een belangrijke stap naar een internationaal technologiepartnerschap’, aldus de directeur.

De Beierse minister van Justitie, Eisenreich, geeft aan dat het Beierse centrale bureau voor de vervolging van cybercriminaliteit bestaat uit vijftien openbare aanklagers en drie it-specialisten. Het vormt daarmee volgens hem ‘een van de grootste en meest ervaren gespecialiseerde openbare ministeries van Duitsland’. ‘De innovatieve technologie van de Dark Web Monitor stelt ons in staat om nieuwe technologische benaderingen te gebruiken om meer licht te werpen op het dark web en om daders te vinden’, besluit hij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-27T15:13:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.