Cybersecurityexperts van AIVD starten eigen bedrijf

Dit artikel delen:
Veiligheid

Vijf vooraanstaande security-experts van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD gaan voor het ‘grote geld’ en hebben een eigen bedrijf Eye Control opgericht. Nadat eerder Job Kuijpers, Piet Kerkhofs en Vincent van der Ven de stap naar de commercie maakten, zijn nu ook computer scientist Niels Teusink en ai-specialist Vaisha Bernard in dienst getreden.

Het vijftal komt er ruiterlijk voor uit jarenlang ervaring bij het cyberprogramma van de Nederlandse staat te hebben opgedaan. 'We kunnen niet alle spannende jongensboekverhalen delen, maar wel vertellen welke bagage we meenemen. Europa verdedigen was en is onze missie', stellen de heren.

Volgens de Volkskrant was ceo Job Kuijpers jarenlang verantwoordelijk voor de beveiliging van staatsgeheimen. Ook de vier anderen hadden sleutelfuncties of waren betrokken bij belangrijke hackoperaties overzee. Het dagblad vraagt zich af of er afspraken zijn gemaakt met de AIVD over de knowhow die de vijf tijdens hun werk hebben verworven. Interessant is in hoeverre het commercieel gebruik van deze kennis wordt toegestaan. Ook wordt de vraag opgeworpen waarom beide inlichtingendiensten werknemers met zeer specialistische kennis laat vertrekken. Oprichter Kuijpers ontkent echter geheime kennis te gebruiken. 

Overigens is het in de VS en Israël niet ongebruikelijk dat digitale specialisten van geheime diensten hun carrière in het bedrijfsleven dat beter betaalt, voortzetten. Security-bedrijven kunnen momenteel gemakkelijk aan een financiering komen. Geldschieters staan te dringen om kapitaal te verschaffen. Starters met gunstige groeiperspectieven krijgen veel risicokapitaal toegeschoven. Zeker als de oprichters een goede staat van dienst hebben, vloeien de geldmiddelen binnen. Veel succesvolle Israëlische it-securitybedrijven komen voort uit het leger. Ook in Silicon Valley hebben veel oprichters van starters op gebied van cybersecurity een achtergrond bij de overheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-30T12:13:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.