Politie pakt cybercrime onder jongeren aan

Preventieteam COPS moet potentiële cyberdaders op rechte pad houden

Dit artikel delen:
Nationale Politie

De politie richt zich met een speciaal team op daderpreventie en cybercriminaliteit. COPS (Cyber Offender Prevention Squad) mikt op jongeren die in de fout dreigen te gaan.

Het team bestaat uit vijf leden: een digitaal specialist, een gedragsspecialist, een interventiedeskundige, teamleider Floor Jansen (criminologe en cyberexpert) en een adviseur en autoriteit op het gebied van daderpreventie en cybercrime, Greg Francis. De Britse deskundige is door de Nederlandse politie ingehuurd om naar Brits voorbeeld een daderpreventieteam op te zetten. Deze zomer werd het team zonder daar ruchtbaarheid aan te geven, gestart. Wel verscheen er een artikel in het politievakblad Blauw.

In een gesprek met Computable vertelt Floor Jansen over COPS en hoe de politie probeert om potentiële cyberdaders op het rechte pad te houden. Jansen: ‘Samen zetten we ons in om te voorkomen dat ze op de digitale snelweg een criminele afslag nemen.’

'Barrières opwerpen'

Dat doet de politie in samenwerking met het Openbaar Ministerie en de reclassering. Jansen: ‘We wijzen potentiële daders op de consequenties van cybercrime, en laten positieve alternatieven zien voor het digitaal talent dat zij hebben. Gaan zij toch het criminele pad op, dan werpen we barrières op om hun plannen tegen te gaan. Lopen ze tegen de lamp, dan zetten we in op recidivepreventie.’

Lees hier het Computable-interview met teamleider Floor Jansen van COPS.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-19T11:00:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.