Volksbank en Schluss testen inzet datakluis

Dit artikel delen:
de Volksbank

De Volkbank schakelt de hulp van Schluss in om op een veilige en snelle manier toegang te krijgen tot persoonsgegevens van klanten die nodig zijn om een hypotheekaanvraag doen. De bank heeft een proef uitgevoerd waarbij een aantal klanten de datakluis van Schluss gebruikten om de benodigde documenten aan te leveren. De eerste resultaten zijn positief en de Volksbank onderzoekt of ze de datakluis in de dienstverlening kan integreren, iets wat nog wel de nodige obstakels oplevert.

Een hypotheekaanvraag duurt bij de Volksbank enkele weken. In die tijd besteedt de bank vooral veel tijd aan het verzamelen, delen en controleren van de benodigde data van (potentiële) klanten. Denk aan inkomsten, uitgaven, leningen en eigen vermogen. Deze data is afkomstig van verschillende partijen zoals de Belastingdienst, BKR, UWV en DUO. De klanten leveren deze documenten per mail aan bij de Volksbank.

Pilot

Schluss biedt een datakluis waarin gebruikers het volledige zeggenschap hebben over hun persoonsgegevens. De partijen hebben dit jaar een pilot uitgevoerd waarbij klanten van de Volksbank de Schluss-app downloaden en via deze app hun documenten voor de hypotheekaanvraag verzamelen. De Volksbank doet vervolgens een verzoek tot (eenmalige) inzage in deze documenten. Op deze manier worden alle data snel opgehaald, gedeeld en geverifieerd.

Het aanvraagproces is volgens de bank met de inzet van Schluss sneller, makkelijker en veiliger. Een hypotheekaanvraag kan naar verwachting worden teruggebracht tot enkele dagen. Bovendien kan het de advieskosten, die nu rond de tweeduizend euro zijn, flink laten dalen. Beide partijen onderzoeken of een bredere uitrol realiseerbaar is. 

Schluss

Schluss is in 2015 opgericht en ontwikkelt een datakluis waarin eindgebruikers persoonsgegevens kunnen opslaan. Zij kunnen deze data via een link openstellen voor individuen, waaronder medewerkers van bepaalde instanties. Deze toegang kan op elk gewenst moment worden stopgezet.

Omgekeerd kunnen instanties toestemming vragen om specifieke data in te zien. Hiervoor moeten zij een qr-code genereren en delen met de datakluisbeheerder, die op zijn beurt het verzoek tot inzage kan goedkeuren.

Het idee achter Schluss is dat de data nooit de kluis verlaat, enkel dat anderen hier inzicht in krijgen. Uit de proof of concept met de Volksbank blijkt dat dit om andere interne processen vraagt. Soms is dit (nog) niet mogelijk door wetgeving.

Schluss brengt eind dit jaar een betáversie van hun product op de markt. Deze is beschikbaar voor een selecte groep gebruikers van ongeveer zeventig man. Voorlopig zijn er nog geen instanties die gebruikmaken van de Schluss-app.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-21T15:12:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.