Hof van Twente herstelt zich van gijzelhack

Dit artikel delen:

De loketten van de Overijsselse gemeente Hof van Twente zijn weer online te bereiken. De meeste burgerzaken werken. Zo is het weer mogelijk om spoedaanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten te doen. Ambtenaren zijn bereikbaar via hun vertrouwde e-mailadres. Groepsmailadressen werken nog niet.

Volgens de gemeente gaat het nog wel een half jaar duren voordat alle computersysteem volledig zijn hersteld. Dan is ook bekend hoeveel schade is aangericht. Het onderzoek van politie en justitie duurt voort.

Begin deze maand kreeg het Hof van Twente een zware aanval met gijzelsoftware te verduren. De gemeente houdt vol geen losgeld aan de criminelen te hebben betaald. De aanvallers gijzelden alle data op servers waardoor de gemeente zwaar onthand raakte. Maar inmiddels draaien de ambtelijke molens weer. Geleidelijk wordt de dienstverlening weer zo goed mogelijk opgestart. Ook  zijn de voorbereidingen voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar hervat.

De gemeente bereidt een advies voor om zo'n grote cyberaanval in de toekomst te voorkomen. Ook andere lokale overheden kunnen daarvan leren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-30T07:00:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.