Europa werkt aan nieuwe cybersecuritystrategie

Dit artikel delen:
Europa

Europa werkt aan een nieuwe versie van het ‘directieve rond de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen’ (NIS Directive). De digitalisering van de maatschappij, nog eens versneld door corona, maakt een update van het directieve noodzakelijk, klinkt het.

Met de nieuwe maatregelen moet de NIS Directive 2.0 toekomstgericht zijn en aangepast aan de huidige noden. Zo wordt de scope van het plan breder gemaakt en zullen meer sectoren onder de nieuwe maatregelen vallen, afhankelijk van hoe kritisch ze zijn voor de economie en de maatschappij. Tegelijk zullen in bepaalde sectoren ook sowieso alle middelgrote en grote bedrijven onder de nieuwe regels vallen. Verder moet het makkelijk zijn om kleine bedrijven achter de maatregelen te scharen.   

Voor deze laatste categorie gaan ook strengere veiligheidsvereisten gelden. Er wordt meer belang gelegd op risicobeheer en er komt een lijst met minimale veiligheidsingrepen . Ook de supply chains en toeleveranciers zullen beter beveiligd moeten worden om risico’s uit te sluiten. Daarnaast wordt het onderscheid tussen ‘operatoren van essentiële diensten’ en ‘digital service providers’ opgeheven. 

Tot slot zullen overheden meer middelen krijgen om de maatregelen op te leggen en toe te laten passen en worden de regels zoveel mogelijk geharmoniseerd over de Europese landen. Er komt ook een verbeterde methodiek om eventueel gevonden kwetsbaarheden in software over heel Europa te melden. Het European Union Agency for Cybersecurity (ENISA) zal ook een register bijhouden van zulke kwetsbaarheden. 

Het voorstel moet nog door het Europees Parlement besproken worden. Na goedkeuring krijgen lidstaten achttien maanden de tijd om NIS2 in te voeren. Om de 4,5 jaar komt de directieve opnieuw onder de loep. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-04T11:07:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.