Intel gaat encryptie bouwen voor Amerikaanse leger

Dit artikel delen:

Intel heeft een overeenkomst getekend met Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa), een agentschap van het Amerikaanse leger. Daarvoor neemt de techgigant deel aan het data-protectieprogramma, gericht op het ontwikkelen van een versneller voor ‘volledig homomorfe encryptie’.

Homomorfe encryptie wordt gezien als de ‘heilige graal’ in databeveiliging. Het komt er op neer data te allen tijde geëncrypteerd blijft, ook als het wordt verwerkt door een computersysteem. De data hoeven dus op geen enkel moment gedecodeerd te worden, waardoor de kans op cyberbedreigingen afneemt en de vertrouwelijkheid van de data gedurende de levenscyclus wordt beschermd. De invoering van de technologie verloopt echter met horten en stoten omdat ze enorme prestaties vereist van de achterliggende computers. 

Intel is van plan een versneller te ontwerpen om de prestatieoverhead die met volledig homomorfe encryptie gepaard gaat, te verminderen. Wanneer die volledig is gerealiseerd, zou dit een verbetering kunnen opleveren bij het uitvoeren van workloads, vergeleken met bestaande cpu-gestuurde systemen. Daardoor kan de verwerkingstijd mogelijk vijf keer sneller verlopen.

‘Ondanks de grote vooruitgang op het gebied van dataverwerking om data in rust en tijdens transport te beschermen, zijn gegevens tijdens de verwerking niet versleuteld, waardoor de mogelijkheid van aanvallen in deze fase aanwezig is’, zegt Rosario Cammarota, hoofdingenieur, Intel Labs.

Microsoft is het belangrijkste cloud-ecosysteem en homomorfe encryptiepartner van het project. Microsoft levert ook de JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure)-cloud, het gecontesteerde cloudproject, waarvan het contract zo’n tien miljard dollar waard is. Ook die cloud zal een rol spelen bij het testen van de homomorfe encryptie. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-09T10:26:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.