NCSC deelt dreigingsinfo exclusief met Connect2Trust

Dit artikel delen:

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) gaat belangrijke informatie over digitale incidenten, dreigingen en kwetsbaarheden voortaan met Connect2Trust delen. Deze stichting kan dreigingsinformatie snel tussen sectoren, regio's en binnen ketens verspreiden.

Connect2Trust heeft als leden KLM, Centric, Unit4, Canon, politie, PostNL, belastingdienst, Rijk Zwaan, Nimble, Coolblue, Heineken, Lumileds en Cybery. Tevens kan de stichting informatie overbrengen aan partners. Dat zijn Cybersprint, het Digital Trust Centre (DTC), Circl.lu, het platfort DIVD (beveiligingsonderzoekers), de Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) en Zerocopter.

Het NCSC en de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) hebben Connect2Trust benoemd als OKTT (organisatie kenbaar tot taak). Connect2Trust biedt een platform aan waarop deelnemende partijen en eerdergenoemde gespecialiseerde cybersecurity-partijen veilig informatie op het gebied van digitale veiligheid met elkaar kunnen delen.

Günther Cleijn, vicevoorzitter van Connect2Trust en cybersecurityofficer bij PostNL, is blij met de nieuwe status van OKTT en voordelen die dat oplevert. ‘Tijdige informatie en een goede samenwerking met het NCSC is van cruciaal belang voor de cyberweerbaarheid,’ zegt hij.

Brede massa

Michiel Steltman, directeur stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL), ziet het delen van informatie met Connect2Trust als een stap in de goede richting. Maar hij had liever gezien dat het NCSC ongevraagd dreigingsinformatie gaat delen met de brede massa van het Nederlandse bedrijfsleven. Het is Steltman al jarenlang een doorn in het oog dat het NCSC, dat onder het ministerie van Justitie en Veiligheid valt, weinig doet met actuele informatie over hacks. Het NCSC zegt bij een hack uitsluitend vitale bedrijven te mogen informeren. Daar komt nu Connect2Trust bij, maar die organisatie kan de informatie alleen onder haar beperkte aantal leden en partners verspreiden. Bedrijven die daar niet bij zijn aangesloten, blijven tot ergernis van Steltman buiten de boot vallen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-06T10:05:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.