Bijna honderd notariskantoren geraakt door hack

Dit artikel delen:
Contract ondertekenen

Door een hack afgelopen vrijdagochtend bij ict-beheerder Managed It uit Nieuwegein kunnen 96 notariskantoren niet digitaal werken en zijn ze slecht bereikbaar. Uit voorzorg hebben het bedrijf en een aantal notariële softwareleveranciers hun servers en databases afgesloten.

De groep van bijna honderd getroffen vestigingen vormt ongeveer een tiende deel van het totaal aantal notariskantoren in Nederland, laat belangenbehartiger Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) weten.

Omdat ze geen toegang hebben tot contactgegevens kunnen de notarissen hun cliënten niet van dienst zijn en hen informeren over de gevolgen van de hack voor eventuele afspraken. Voor het tekenen van bijvoorbeeld de verkoopovereenkomst van een huis, voeren notarissen onderzoeken uit in digitale systemen zoals die van de burgerlijke stand, het Kadaster, banken en hypotheekverstrekkers. Ook wordt digitaal gecontroleerd of er geen beslaglegging ligt op eigendommen van de betrokkenen.

Onderzoek in digitale systemen

De website van de ict-beheerder Managed It is uit de lucht. Een woordvoerder van KNB vertelt dat veel notariskantoren slecht telefonisch bereikbaar zijn.

Computable heeft ict-beheerder Managed It om een reactie gevraagd. De security officer van de ict-beheerder verwijst naar Csirt Dsp, het cybersecurityincident-responseteam voor digitale dienstverleners van Economische Zaken. Een woordvoerder van Csirt Dsp meldt na ontvangst van de vragen 'in principe niet te reageren op lopende zaken'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-19T10:48:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.