Bots, adware en spyware vormen groeiende bedreiging

Bots, adware en spyware zijn internationaal, zowel in het bedrijfsleven als voor de privé-gebruiker, nog altijd de meest voorkomende bedreigingen. Dit blijkt uit een rapport van het Anti-virus and Vulnerability Emergency Response Team van antivirusleverancier McAfee (McAfee AVERT).

McAfee AVERT zag een toename van 12 procent in het aantal nieuwe potentially unwanted programma’s (PUP’s) vergeleken bij het eerste kwartaal van dit jaar. McAfee ziet vooral bots als een ware plaag voor ondernemeningen en thuisgebruikers. Bots nemen de controle over een computer ongemerkt over en kunnen op die manier verborgen virusaanvallen lanceren.

“Alleen al in het eerste en tweede kwartaal van 2005 is er in de vergelijking tot de eindcijfers over 2004 sprake van een stijging met maar liefst 63 procent waar het gaat om misbruik van computers via deze achterdeurtechnieken,” zegt Vincent Gullotto, vice president van McAfee AVERT.

Ook spyware is volgens Gulloto nog een serieus probleem. “In de Verenigde Staten en elders wordt weliswaar hard gewerkt aan een nieuwe wetgeving op dat gebied, maar wij zien het probleem spyware alleen maar groter worden,” zegt Gulloto.

Toch ziet hij dat bedrijven en consumenten zich steeds meer bewust worden van het feit dat één enkele beveiligingstechnologie niet meer volstaat om computers en netwerken voldoende te beschermen.

Antivirusleverancier TrendMicro kwam begin vorige maand met eigen onderzoek. Daaruit blijkt dat er in de eerste vijf maanden van dit jaar al twee keer zoveel virussen en wormen zijn gemeld dan in dezelfde periode vorig jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-12T12:31:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.