Cloud-videobewaking maakt snelle groei door

Eagle Eye Networks ziet scepsis verdwijnen

Dit artikel delen:

Camerabewaking in de cloud begint na een trage start eindelijk door te breken. Waar bedrijven een jaar of drie geleden nog terughoudend waren, is video in de cloud nu volledig geaccepteerd. Het algemene besef dat data veilig zijn in de cloud, draagt aan bij de trend.

Dean Drako, ceo en oprichter van Eagle Eye Networks, zag de omzet van zijn bedrijf de afgelopen twee jaar telkens verdubbelen. Het kost de man die eerder Barracuda Networks opzette, nauwelijks nog moeite om de voordelen van videobewaking in de cloud uit te leggen. De klant heeft er geen omkijken en ook de veiligheid en betrouwbaarheid zijn groot. 

Maar het grootste voordeel is dat de data in de cloud veel beter zijn te analyseren. ‘Je kunt hier veel meer mee doen', stelt Drako. Het duurde even voordat surveillance-ai (artificial intelligence) op gang kwam. Door de geringe accuratesse bleven commerciële toepassingen uit. ‘De neurale netwerken en ai-modellen moesten met veel data worden getraind. Dat kostte veel dure computerkracht.’ 

Volgens Drako is de laatste periode vooruitgang geboekt met de training van datasets in modellen. Daardoor is de accuratesse zienderogen toegenomen. ‘Zeker bij gezichtsherkenning zijn de resultaten heel behoorlijk. Ook de snelheid en betrouwbaarheid gaan omhoog.’ 

Waar surveillance in de cloud echt het verschil gaat maken, is bij de analyse van de videobeelden. ‘Deep learning-algoritmen maken het mogelijk objecten in beelden te herkennen. Ook zijn hiermee personen te identificeren en voorspellingen te doen', aldus Drako.

Overname

"Ruwweg een kwart van de camerasystemen vindt toepassing buiten de security"

Eagle Eye, dat vier jaar geleden het Nederlandse Cameramanager van Panasonic overnam, werkt op dit gebied samen met Uncanny Vision. Dat bevalt zo goed dat gisteren de overname van dit Indiase ai-bedrijf werd aangekondigd. Hun ai en analytics dienen niet alleen de veiligheid maar helpen ook allerlei bedrijfsprocessen te verbeteren. Ruwweg een kwart van de camerasystemen vindt toepassing buiten de security. Volgens Drako kan dit aandeel nog behoorlijk groeien.

Analyse van videobeelden helpt bijvoorbeeld de veiligheid op het werk te vergroten. Drako: ‘Ook kan je hiermee beter voldoen aan regels en wetten. Compliance wordt een steeds grotere kostenpost. Door het toezicht te automatiseren valt veel te besparen. Op vliegvelden is het ondoenlijk elke doos te checken. Voordat vracht in vliegtuigen wordt geladen, kan je met een camera een laatste controle doen.’

Cannabis

Ook in de Amerikaanse cannabis-industrie ziet Drako veel kansen gelet op het grote aantal regels waaraan moet worden voldaan. Verder past Uncanny Vision surveillance-ai toe bij smart parking, winkel-analyses, automatisering van tolwegen en smart cities. 

Volgens Drako wordt veel winst gehaald bij de opsporing van winkeldiefstallen. Ook de herkenning van nummerplaten gaat beter, evenals het opsporen van verdachte situaties in videobeelden. In een vroeg stadium is gewelddadig gedrag te herkennen. Verder helpt ai wapens op te sporen. Kortom, toepassingen genoeg. En daar zullen zeker nieuwe applicaties bijkomen. Belangrijk ook is dat ai voor minder vals alarm zorgt.  

‘Dit alles is alleen mogelijk in de cloud', stelt Drako. Volgens hem prefereren klanten de cloud veruit boven de verwerking van beelden aan de rand van netwerken (edge computing). De toekomst is aan open platforms die aan te vullen zijn met nieuwe functies. Ze krijgen ook regelmatig upgrades. Deze platforms werken als een operating system voor video. Puntoplossingen hebben hun langste tijd gehad. 

Bedrijven weten soms nog niet precies wat ze met ai willen doen. Maar als ze op zo’n open en uit te breiden cloudplatform zitten, zijn ze op de toekomst voorbereid. Klanten kunnen analyses op basis van ai toevoegen zodra ze daar klaar voor zijn. Ze zijn in staat met ontwikkelingen mee te groeien. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-01T10:21:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.