Valt cyberbeveiliging onder ceo, ciso of it?

Dit artikel delen:

Hoewel bedrijfsleiders zich bewust zijn van de noodzaak om hun onderneming te beveiligen tegen cyberbedreigingen, ligt de eindverantwoordelijkheid voor de beveiliging daarvan meestal bij de it-leiding.

Uit een recent onderzoek van onderzoeksbureau Gartner bij 225 bedrijven wereldwijd blijkt dat in 85 procent van de organisaties de cio of it-manager enerzijds of de ciso (chief information security officer) de hoogste verantwoordelijke is voor cyberbeveiliging. 

In 57 procent van de gevallen is de cio, it-manager of een gelijkaardige functie verantwoordelijk. In 28 procent van de gevallen is dat de ciso. Slechts tien procent van de organisaties stelde niet-it senior managers verantwoordelijk. In vijf procent van de gevallen was het een ander profiel.

‘Niet alleen it-kwestie’

88 procent van de raden van bestuur zien cyberbeveiliging als een bedrijfsrisico, in plaats van een technologierisico, zo blijkt uit het onderzoek. Tegelijk heeft slechts twaalf procent van de raden van bestuur een speciale cyberbeveiligingscommissie op directieniveau.

‘Het is tijd dat executives buiten it hun verantwoordelijkheid nemen voor het beveiligen van de onderneming’, zegt Paul Proctor, topman bij Gartner. ‘De toevloed van ransomware- en supply chain-aanvallen die we in 2021 zagen, waarvan vele gericht waren op operationele en bedrijfskritische omgevingen, zou een wake-upcall moeten zijn dat beveiliging een bedrijfskwestie is. En niet alleen een probleem dat it moet oplossen.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-24T11:19:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.