VWS werkt aan 'supertool' voor analyse kwetsbaarheden

Ministerie geeft stoot tot ontwikkeling

Dit artikel delen:

Vanuit overheid en bedrijfsleven werken twintig ontwikkelaars aan een Kwetsbaarheden Analyse Tool. Deze tool, kortweg KAT genoemd, brengt programma’s samen die scannen op kwetsbaarheden in software.

KAT is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), in samenwerking met Z-Cert, het Computer Emergency Response Team voor de zorg. Deze sector is in toenemende mate het doelwit van hackers. Om te voorkomen dat cybercriminelen netwerken binnendringen, moeten fouten in de software zo snel mogelijk worden opgespoord en gerepareerd.

De tool moet het werk van een security-expert makkelijker en overzichtelijker maken. Is KAT in eerste instantie ontwikkeld voor de zorg, ook andere sectoren kunnen er gebruik van maken. Brenno de Winter, chief security officer bij het ministerie van VWS, vindt het mooie aan KAT dat de beveiliging en kwetsbaarheden er goed mee zijn te volgen. ‘We zien zo in de praktijk hoe systemen door continue monitoring snel verbeteren. Dit alles zonder een negatieve privacybijsmaak.’

Verouderde software

KAT scant met verschillende tools, waarbij ook wordt geleund op wat er al is. Zo sluit het aan op Shodan, Binary Edge, WordPress-plugins, SSL-certificaten, maar ook zaken als verouderde software en nieuw ontwikkelde securitytests. Het sluit aan op de processen binnen organisaties, zodat kwetsbaarheden gewogen worden op basis van de belangen van een organisatie. Zo gebruikt het ministerie KAT voor  het verbeteren van de informatiebeveiliging en het voortdurend monitoren van het CoronaCheck-stelsel.

Het voornemen is dat de tool in de eerste helft van 2022 als opensource beschikbaar is voor alle security-specialisten in Nederland. Op een daarvoor geopende site kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor het opensourcetraject.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-24T11:34:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.