Veiligheidslekken gevonden in Netgear-routers

Dit artikel delen:

In recente firmware-updates voor routers van het merk Netgear, zitten een tiental kwetsbaarheden. Die zijn gevonden door onderzoeker Jimi Sebree van het beveiligingsbedrijf Tenable. Allen zijn ze ‘ernstig’ tot ‘kritiek’ aldus Sebree.

De lekken waar Sebree het over heeft, zitten in de Nighthawk R6700v3 AC1750-firmwareversie 1.0.4.120 en in de Nighthawk RAX43, firmwareversie 1.0.3.96, zo schrijft hij op zijn website

De meest ernstige kwetsbaarheid gaat over de routers die wachtwoorden en inlognamen opslaan als gewone tekst (plaintext). Ook het wachtwoord voor de administrator is als plaintext terug te vinden in het configuratiebestand. Er bestaat ook een risico dat die gegevens gestolen kunnen worden, omdat de routers standaard op http en niet op https ingesteld staan bij het gebruik van een webinterface. 

En er zijn nog problemen. Zo zijn de apparaten vatbaar voor een ‘command injection’ door een fout in de updatesoftware. Bepaalde beveiligingsinstellingen kunnen ook niet worden aangepast door de gebruiker. Hoewel deze versleuteld zijn, zijn ze volgens Sebree ook makkelijk te kraken. Verder zitten er kwetsbaarheden in bepaalde libraries en exe-bestanden in de router, hoewel voor die bestanden al geüpdatete en recentere versies beschikbaar zijn. Specifiek de RAX43 heeft daarenboven ook nog last van een ‘buffer run’-kwetsbaarheid.

Netgear is sinds eind september op de hoogte van de fouten, maar zette pas op 29 december een waarschuwing hierover online. Er zijn inmiddels ook firmware-updates voor de apparaten uitgebracht. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-03T10:34:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.