Hoe ernstig is het datalek bij Game Mania?

Dit artikel delen:

Winkelketen Game Mania is vorige week getroffen door een ransomware-aanval. De ruim half miljoen klanten die het bedrijf telt, zijn via een e-mail verwittigd.

Game Mania is een Belgische winkelketen die zich specialiseert in de verkoop van computerspellen en spelcomputers. De keten is actief in België en Nederland

De grote bestanden met veel klantendata zouden evenwel geëncrypteerd zijn. Maar andere en kleinere klantenbestanden (naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer) van bijvoorbeeld lokale marketingcampagnes waren niet versleuteld, vertelt ceo Kris Lenaerts aan HLN. Zekerheidshalve en uit transparantie-overwegingen zijn alle klanten aangeschreven en geïnformeerd.

Volgens Lenaerts gaat het om een ransomware-aanval op een server van het hoofdkantoor. De getroffen computersystemen werden offline gezet en er is melding gemaakt bij de privacy-instanties in zowel België als Nederland.

Game Mania geeft aan dat het niet de bedoeling is te onderhandelen met de cybercriminelen, indien dat aan de orde zou zijn. Naar eigen zeggen beschikt het over een backup van alle data.

Geen wachtwoorden

Er werden evenwel geen wachtwoorden en betalingsgegevens gestolen, noch kritieke bedrijfsinformatie. Natuurlijk is het mogelijk dat de gestolen persoonsgegevens worden doorverkocht om klanten te benaderen voor phishing-doeleinden.

Een externe veiligheidsexpert onderzoekt de situatie, alsook de infrastructuur en bestaande veiligheidsprocedures van Game Mania. Klanten kunnen terecht op een speciale pagina met meer informatie over het voorval.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-17T12:22:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.