Boete van 565.000 euro voor Buitenlandse Zaken

Dit artikel delen:
Boete

Het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt ongemeen harde kritiek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Bij het verlenen van visa heeft het departement jarenlang, op grote schaal en op ernstige wijze de wet overtreden. Dat levert een forse boete op.

AP vindt dat Buitenlandse Zaken ernstig nalatig is geweest en dat nog steeds is. Minister Wopke Hoekstra krijgt als verantwoordelijke bewindsman voor de verwerking van persoonsgegevens bij Buitenlandse Zaken een boete van 565.000 euro.

De beveiliging van het ‘Nationaal Visum Informatie Systeem’ is onvoldoende, met bijvoorbeeld als risico dat onbevoegden dossiers kunnen inzien en wijzigen. Daarnaast werden visumaanvragers ontoereikend geïnformeerd over het delen van hun gegevens met andere partijen.

Als de overtredingen nog lang voortduren kan bij de boete nog 800.000 euro bijkomen. De AP heeft een last onder dwangsom opgelegd als de beveiliging niet op tijd in orde is gemaakt. Ook moet worden betaald als de informatievoorziening aan visumaanvragers over het delen van gegevens te lang uitblijft.

Het ministerie wist al langere tijd van de veiligheidsrisico’s in het visumsysteem. Maar volgens de AP werd niet snel genoeg en onvoldoende op gereageerd. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dus een bekend probleem is niet opgelost omdat....? AP heeft het over ernstige nalatigheid wat nogal een beschuldiging is als we kijken naar wat de consequenties ervan kunnen zijn. De vraag is dan ook vooral of dit een incident bij een ministerie is of dat het beleid is binnen de overheid want deze blijkt steeds vaker geen goede rentmeester te zijn als het om de privacy gaat.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Buitenlandse Zaken

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-06T12:28:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.