AP legt fiscus recordboete op voor zwarte lijst

Dit artikel delen:
Boete

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de Belastingdienst een recordboete van 3,7 miljoen euro opgelegd. Reden is de jarenlange illegale verwerking van persoonsgegevens in de Fraude Signalering Voorziening (FSV). Op deze zwarte lijst hield de Belastingdienst signalen van fraude bij.

De privacywaakhond constateerde tijdens onderzoek naar FSV een lange lijst aan overtredingen van de privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De boete bereikte een hoge omvang vanwege de ernst van de overtredingen, de gevolgen voor grote aantallen mensen en het feit dat de overtredingen zo lang voortduurden. De AP woog ook mee dat de Belastingdienst al vaker ernstige overtredingen van de AVG beging. Zo bleek in 2018 dat de Belastingdienst persoonsgegevens slecht beveiligde.

Ook de beveiliging van FSV was onvoldoende, wat een 'deel-boete' van 500.000 euro oplevert. Het meest wordt het de Belastingdienst kwalijk genomen dat een wettelijke grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens in FSV ontbrak. Het doel van FSV was bovendien niet vooraf specifiek omschreven. Verder bevatte het systeem onjuiste en niet-geactualiseerde gegevens. Fraudesignalen werden veel te lang bewaard. De Belastingdienst heeft de FG (de interne privacytoezichthouder) pas na ruim een jaar om advies gevraagd bij de beoordeling over de risico’s van FSV.

De Belastingdienst heeft het systeem in februari 2020 uitgeschakeld

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij AP

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-13T21:35:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.