Wetsvoorstel cyberalarm voor bedrijven goedgekeurd

Dit artikel delen:

Binnenkort wordt het mogelijk het niet-vitale bedrijfsleven gericht te informeren en te adviseren over kwetsbaarheden, dreigingen en incidenten. De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel bevordering digitale weerbaarheid bedrijven. Minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) regelt daarin de informatie- en adviestaken van de overheid.

Daarmee wordt aan een langgekoesterde wens van het bedrijfsleven gehoor gegeven. Tot nog toe konden door wettelijke beperkingen alleen vitale bedrijven zoals banken en energieleveranciers worden gewaarschuwd als ze gevaar lopen. Tot ongenoegen van de Cyber Security Raad (CSR) behoort Nederland tot de weinige EU-landen waar informatie over dreigingen niet in brede kring is te delen. En dat terwijl de gevolgen van cyberincidenten groot kunnen zijn. Denk aan lege supermarktschappen of het stilvallen van industriële productie. In de ons omringende landen is dit allang geregeld.

Minister Adriaansens kondigt verder aan de ontwikkeling van samenwerkingsverbanden tussen bedrijven op het gebied van digitale weerbaarheid te gaan stimuleren. In de praktijk zal het Digital Trust Center (DTC) vanuit het ministerie van EZK dit uitvoeren.

Overigens zijn het DTC en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) vorig jaar al nauwer gaan samenwerken om de digitale weerbaarheid te verhogen. Het NCSC blijft de vitale sector bedienen, terwijl het DTC de twee miljoen overige bedrijven moet informeren bij ernstige digitale dreigingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-14T10:05:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.