Cyberaanvallen vaker via endpoints

Dit artikel delen:

Uit een studie van netwerkbeveiligingsexpert Infoblox blijkt dat criminelen steeds vaker bedrijfsnetwerken binnendringen via kwetsbaarheden die het gevolg zijn van een versnelling in digitale transformatie. Zo zijn apparaten van medewerkers en wifi-toegangspunten een veelgebruikte aanvalsvector.

Jaarlijks brengt Infoblox zijn State of Security uit. De jongste studie geeft aan dat criminelen vaak al lang binnengedrongen zijn voordat een daadwerkelijke aanval begint. Bij 50 procent van de aanvallen was sprake van een 'advanced persistent threat' (atp): een onbevoegd persoon die onopgemerkt langdurig toegang had tot het netwerk. Van de aanvallen begon 48 procent met phishing, waarbij logingegevens bijvoorbeeld via e-mail worden ontfutseld van werknemers.

Apparaten van werknemers en externe software zijn kwetsbaar. 29 procent van de succesvolle aanvallen werd geïnitieerd via een eindpunt dat werknemers zelf beheerden; 27 procent van deze aanvallen verliep via eindpunten in beheer van de organisatie, en 31 procent van de inbreuken werd ingezet via een externe leverancier. Wereldwijd worden wifi-access points het vaakst gebruikt (32 procent).

Pro-actiever

Bijna de helft (46 procent) van alle Nederlandse respondenten heeft het afgelopen jaar tussen de één en vijf beveiligingsincidenten meegemaakt. Ongeveer de helft (52 procent) gaf aan dat deze incidenten niet tot een daadwerkelijke inbreuk leidden.

'Bedrijven veranderen hun werkwijzen onder invloed van de veranderende wereld om hen heen', aldus Aric Ault, directeur Noord-Europa bij Infoblox. 'Cloud-first-netwerken en de bijbehorende securitycontroles zijn van nice-to-have uitgegroeid tot must-haves nu medewerkers hybride of volledig op afstand werken. Om de sterke stijging aan cyberaanvallen het hoofd te kunnen bieden, wenden steeds meer securityteams zich tot DNS-security en zero trust-modellen zoals sase (secure access service edge-framework. nvrd.) om pro-actiever bedrijfsgegevens en externe apparaten te beschermen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-25T15:57:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.