Politie grijpt in bij Android-spyware Flubot

Dit artikel delen:

De Nederlandse politie speelt de internationale hoofdrol in het onschadelijk maken van malware die zich via sms verspreidt op Android-telefoons en vervolgens vertrouwelijke informatie uitleest. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met Europol en politie-eenheden in negen andere landen, waaronder België, Australië en de Verenigde Staten.

De malware heet Flubot en doet zich voor als een app waarmee je een pakketbezorging traceert of een voicemail afluistert. Je ontvangt een sms-bericht met het verzoek om de app via een hyperlink te downloaden en installeren. Voor installatie van de app moet je toegangsrechten verlenen.

In werkelijkheid geef je de hackers via de app toegang tot allerlei vertrouwelijke informatie. Die kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van mobielbankieren-apps of cryptovaluta-accounts. De malware weet de ingebouwde beveiliging van de telefoon uit te schakelen.

Sinds december

De spyware werd afgelopen december voor het eerst ontdekt en duikt sindsdien wereldwijd op. Hij verspreidt zich snel doordat de app toegang heeft tot de contactenlijst op gecompromitteerde gsm's. De criminelen stuurden de sms met het downloadverzoek eenvoudig naar telefoonnummers in de contactenlijst van eerdere slachtoffers.

Het lukte de Nederlandse politie in mei om de controle over de infrastructuur achter Flubot over te nemen. Hiervoor werd intensief samengewerkt tussen teams in Australië, België, Finland, Hongarije, Ierland, Spanje, Nederland, de Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland. Het Europese Cybercrime Centrum (EC3) van Europol coördineerde de actie. Het hoofdkantoor van Europol staat in Den Haag.

Opgerold

De Nederlandse politie heeft de afgelopen jaren verschillende grote criminele digitale organisaties opgerold. Zo werd in maart 2020 het criminele botnet Emotet ontmanteld. Computable sprak met twee leden van het Team High Tech Crime en kwam tot een reconstructie.

Voor zover bekend zijn er nog geen aanhoudingen geweest in de zaak-Flubot.

Malware?

Hoe herken je malware op je smartphone?

  • Als je de app wilt openen, maar dit lukt niet
  • Als je de app wilt de-installeren, maar je krijgt een foutmelding te zien

Indien je vermoedt dat er malware op je smartphone staat, adviseert de politie om de telefoon te resetten naar de fabrieksinstellingen.

Bron: Europol

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-01T15:14:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.