KPN en Breens regelen soc voor onderwijs

Dit artikel delen:

Ict-beveiliger KPN Security gaat een samenwerking aan met Breens Network, ict-organisatie voor het onderwijs. De twee bundelen hun kennis om onderwijsinstellingen inzicht te geven in hun ict-kwetsbaarheden en hoe zij de cyberweerbaarheid kunnen vergroten. Als onderdeel van de samenwerking tuigen ze een 24/7 security operations center (soc) op en vergemakkelijken ze de rapportages naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OC&W).

De samenwerking is volgens de twee partijen een concrete invulling van de oproep van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Inspectie van het Onderwijs om de digitale weerbaarheid van de onderwijssector te vergroten.

In september 2021 riep toenmalig demissionair onderwijsminister Ingrid van Engelshoven de sector op tot continue bewaking van hun systemen en werk te maken van de weerbaarheid. De Inspectie constateerde kort daarvoor dat de ict-beveiliging in het onderwijs ondermaats was.

Thuisonderwijs en digitalisering

De dreigingen zijn de afgelopen jaren toegenomen, onder meer door alle thuiswerk en thuisonderwijs door de coronapandemie en door de verdere digitalisering van het onderwijs. Dit heeft tot gevolg dat studenten en instellingen een interessant doelwit van hackers zijn. Criminelen kunnen onderwijsinstellingen volledig stilleggen, met alle gevolgen van dien.

Breens en KPN werken op basis van standaard bouwblokken die al aanwezig zijn in het onderwijs en bij KPN. Stapsgewijs en aan de hand van deze afzonderlijke blokken vergroten de instellingen ermee hun weerbaarheid. Het gaat onder meer om een onderwijs-specifieke ict-security-assessment en de softwaremodule detectie en oplossing ('extended detection and response'; xdr).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-01T18:08:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.