Slabakkende economie voeding voor cybercriminaliteit

Dit artikel delen:

De dalende economische omstandigheden zouden meer mensen kunnen aanzetten tot cybercriminaliteit om de eindjes aan elkaar te knopen. Dit suggereren onderzoekers in het recente Unit 42 incident response report van Palo Alto Networks. Ook voormalige medewerkers blijken overigens vaak betrokken bij security-incidenten.

‘Op dit moment is cybercriminaliteit een gemakkelijke business om in te stappen omdat het weinig kost en vaak veel oplevert. Ongeschoolde, beginnende aanvallers kunnen aan de slag gaan met tools zoals hacking-as-a-service die steeds populairder en makkelijker beschikbaar worden op het Dark Web’, oppert Wendi Whitmore, die als senior vice president aan het hoofd staat van de intelligence-afdeling Unit 42 bij Palo Alto Networks. ‘Ransomware-aanvallers worden ook steeds georganiseerder met hun klantenservice en tevredenheidsonderzoeken als ze zich inlaten met cybercriminelen en de gedupeerde organisaties.’

Ransomware en BEC

Het 2022 Unit 42 incident response-rapport is gebaseerd op Unit 42's incident response-werk. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een steekproef uit meer dan zeshonderd gevallen. Op basis daarvan Unit 42 stelde vast dat ransomware en 'business email compromise' (BEC) de top incidenttypes waren waarop hun incident response-team reageerde in de afgelopen twaalf maanden. Samen waren ransomware en BEC goed voor ongeveer 70 procent van de incident response-gevallen.

De top drie van de zogenaamde toegangsvectoren die door bedreigers werden gebruikt, waren phishing, exploitatie van bekende softwarekwetsbaarheden en 'brute-force credential'-aanvallen die voornamelijk waren gericht op het remote desktop protocol (RDP). Samen vormen deze aanvalsvectoren 77 procent van de vermoedelijke hoofdoorzaken van inbraken.

Voormalige werknemers

Unit 42 ontdekte tenslotte ook dat in 75 procent van de gevallen van 'insider threat' een voormalige medewerker betrokken is. Waarbij we terug zijn aanbeland bij de mogelijk dalende economie. ‘De huidige economische volatiliteit maakt het noodzakelijk voor organisaties om zich te richten op bescherming tegen insider bedreigingen’, meent Whitmore van Palo Alto Networks. ‘Cybercriminelen zullen werknemers op het web opzoeken en hen direct benaderen om hen geld te bieden voor hun referenties.’ 

op incidenten

Het 2022 Unit 42 incident response-rapport moet inzichten helpen bieden uit Unit 42's incident response-werk. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een steekproef uit meer dan 600 gevallen. Op basis daarvan Unit 42 stelde vast dat ransomware en business email compromise (BEC) de top incidenttypes waren waarop hun incident response-team reageerde in de afgelopen twaalf maanden. Samen waren ransomware en BEC goed voor ongeveer 70 procent van de incident response-gevallen.

De top drie van de zogenaamde toegangsvectoren die door bedreigers werden gebruikt, waren phishing, exploitatie van bekende softwarekwetsbaarheden en brute-force credential-aanvallen die voornamelijk waren gericht op het remote desktop protocol (RDP). Samen vormen deze aanvalsvectoren 77 procent van de vermoedelijke hoofdoorzaken van inbraken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-27T11:46:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.