Nieuw lek in Exchange Server lijkt op ProxyShell

Dit artikel delen:
Lek kwetsbaarheid vulnerability

Er zijn twee nieuwe kwetsbaarheden ontdekt in Microsoft Exchange Server. Hierdoor kunnen criminelen toegang krijgen tot de server en willekeurige code uitvoeren. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) vergelijkt het euvel met de in 2021 ontdekte Exchange-kwetsbaarheid ProxyShell. De lekken zouden 'op kleine schaal' worden misbruikt, meldt het NCSC.

Microsoft onderzoekt twee kwetsbaarheden in Exchange Server 2013, 2016 en 2019. Het eerste lek (CVE-2022-41040) is een zogeheten server-side requests forgery (SSRF). Daarbij misbruikt een aanvaller de functionaliteit van de server, waardoor deze toegang krijgt tot informatie in gekoppelde onderdelen die anders niet direct toegankelijk is.

Indien de aanvaller daarbij ook PowerShell kan benaderen, wordt het mogelijk om op afstand kwaadaardige code uit te voeren. Dit is het tweede lek (CVE-2022-41082).

Backdoors

Microsoft heeft nog geen fix uitgebracht. In een securityblog geeft de fabrikant advies over hoe het lek voorlopig kan worden gedicht. GTSC, het Vietnamese securitybedrijf dat het lek ontdekte, zegt een onbenoemd aantal systemen backdoors te hebben gevonden. Volgens het NCSC is nog nergens een publieke proof-of-concept code beschikbaar om de kwetsbaarheden uit te buiten.

Het NCSC vergelijkt de nieuwe lekken met de Exchange-kwetsbaarheid uit het voorjaar van 2021. Onder de naam ProxyShell werden ongepatchte Exchange-servers misbruikt door kwaadwillenden. Ondanks herhaalde waarschuwingen en patch-oproepen hadden wereldwijd tienduizenden bedrijven en organisaties zelfs maanden later nog kwetsbare servers, ook in Nederland en België.

Exchange Server is een product van Microsoft dat wordt ingezet als mailserver om e-mails te ontvangen en verzenden met vaak een eigen domein als afzender. Daarnaast geeft een Exchange Server de mogelijkheid om e-mail, contacten en agenda’s te synchroniseren met verschillende apparaten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-30T14:12:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.