Toegangspassen politici en ambtenaren gehackt

Criminelen zetten onder meer de gegevens van Rijkspassen online

Dit artikel delen:
man met toegangspas bij poortje

De namen, geboortedata en pasgegevens van Rijksambtenaren, medewerkers van de Eerste en Tweede Kamer en organisaties als Prorail, TNO en Alliander, liggen op straat. De gegevens zijn afkomstig uit toegangssystemen die het bedrijf ID-ware aan tientallen overheden en organisaties levert. Het bedrijf was kortgeleden doelwit van ransomware, waarbij criminelen veel data buitmaakten. Dit meldt De Volkskrant.

ID-ware werd eind september gehackt door een criminele groepering die de gijzelsoftware ALPHV/BlackCat gebruikte, achterhaalde de krant. Een bericht hierover valt te lezen op het darkweb. Veel gegevens die de hackers buitmaakten, blijken inmiddels online te staan.

Rijkspas

Verschillende organisaties maken gebruik van de pastechnologie van ID-ware, een Duits bedrijf met een vestiging in Den Haag. Ook de Rijkspas, waarmee Rijksambtenaren toegang hebben tot ambtelijke gebouwen van de Rijksoverheid, gebruikt deze. In theorie kunnen kwaadwillenden de informatie misbruiken om passen te klonen en zo ongeoorloofd toegangspoortjes te openen. Volgens De Volkskrant is dit in elk geval bij de Tweede Kamer inmiddels niet meer mogelijk.

Het is onbekend of de leverancier losgeld heeft betaald aan de ransomware-aanvallers. Over het algemeen wordt dit afgeraden, omdat je door betaling van losgeld het businessmodel van de criminelen in stand houdt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-07T14:55:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.