NCSC overspoeld door cyberincidenten

Dit artikel delen:

Het aantal meldingen van cyberincidenten is in vijf jaar verdrievoudigd. Vorig jaar ontving Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC) ruim tweeduizend meldingen. Ook worden aanvallen heviger. Bedrijven betalen miljoenen losgeld om van hackers af te zijn. Dit meldt het AD.

In 2017 werd nog geen zevenhonderd keer melding gemaakt van cyberincidenten, afgelopen jaar groeide dit naar meer dan tweeduizend. Dat blijkt uit cijfers die het AD heeft opgevraagd met een beroep op de Wet open overheid bij het NCSC.

In een toelichting laat het NCSC weten dat niet alleen de aantallen toenemen, maar dat ook de impact van cyberaanvallen groter is. Cybercriminelen lijken zich te gedragen als professionele bedrijven. Zo hebben ze bijvoorbeeld een afdeling personeelszaken en zelfs een ‘medewerker van de maand’.

Hoewel het aantal meldingen toeneemt, gaat het slechts om het ‘topje van de ijsberg’, verklaart cyberexpert Pim Takkenberg van ict-beveiliger Northwave aan het AD. Uit vrees voor een slechte naam wordt lang niet alles gemeld. Zeker 180 cyberaanvallen waren de afgelopen vijf jaar gericht op vitale sectoren, zoals energiebedrijven. Volgens het NCSC liggen ook schakels in de keten vaker onder vuur.

Stichting

Het AD meldde eerder deze maand dat er een stichting in het leven is geroepen om informatie over cyberdreigingen te delen: NL CISO Circle of Trust. Onder meer ASML, Philips, ABN Amro, Rabobank, Ahold Delhaize en Shell zijn betrokken bij het platform. Dit omdat de Nederlandse overheid informatie over digitale bedreigingen niet direct deelt met individuele bedrijven. De wet staat dat vooralsnog niet toe. Via een omweg, namelijk het opzetten van samenwerkingsverbanden, mag dat wel. Zo delen ASML en het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport al informatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-27T12:52:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.