Stad Luik betaalde losgeld aan hackers

Dit artikel delen:

Terwijl de stad Antwerpen de deadline ziet wegtikken om al dan niet het gevraagde losgeld te betalen aan hackers, is er wel een precedent. Zo betaalde de stad luik vorig jaar losgeld aan hackers, al liep dat wel via verzekeraar Ethias.

De stad Luik werd vorig jaar slachtoffer van een cyberaanval die werd uitgevoerd (en opgeëist) door een internationaal hackerscollectief. Deze hackersgroep vroeg toen ook al losgeld aan het stadsbestuur, schrijft HLN. Het zou toen om een bedrag van dertig miljoen euro zijn gegaan. Toch waren de staddiensten in Luik hier nooit echt bij betrokken. Dat losgeld zou zijn geregeld via verzekeraar Ethias, in lijn met hun actie om alles weer te activeren. Luik was namelijk door Ethias ingedekt tegen internetcriminelen.

De hackers zouden dan wel dertig miljoen hebben gevraagd, maar het is evenwel niet zeker of dat integrale bedrag ook door Ethias is betaald als verzekeraar. Bij Antwerpen zou de deadline op volgende maandag liggen.

Vraag naar verzekeringen

Cyberverzekeraars zien de vraag naar en interesse in cyberverzekeringen wel stijgen. Dat bevestigt de FVF, de Federatie voor Verzekerings- en Financiële tussenpersonen, de beroepsvereniging van de Nederlandstalige verzekeringsmakelaar. Dergelijke trend is klassiek bij grote incidenten, zoals het voorval nu bij de stad Antwerpen. Er komen dan traditioneel meer aanvragen van bezorgde bedrijven en organisaties binnen bij cyberverzekeraars of -makelaars.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-16T12:12:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.