Europol haalt 50 grote ddos-diensten uit de lucht

Dit artikel delen:
Hack

Europol heeft in een internationale opsporingsoperatie ongeveer vijftig van ’s wereld grootste ddos-diensten uit de lucht gehaald. Het gaat om zogenoemde booters, ofwel online-diensten waarbij klanten een netwerk van gehackte computers kunnen inzetten voor het organiseren van een ddos-aanval op een website.

De operatie, met de naam Power Off, is een samenwerking tussen politie en justitie in de VS, het VK, Nederland, Polen en Duitsland. In Nederland waren het hightechcrime-team van de Landelijke Eenheid van de politie en cyberteams van de korpsen Midden-Nederland, Noord-Holland en Den Haag betrokken.

Als gevolg van de actie zijn tot nu toe zeven beheerders gearresteerd in de VS en het VK. Mogelijk volgen ook aanhoudingen in andere landen verricht, laat Europol weten..

Eén van de grootste ddos-booters die werd uitgeschakeld, kon meer dan dertig miljoen aanvallen uitvoeren.

Celstraf

"Jonge ‘ict-enthousiastelingen’ zijn zich vaak niet bewust zijn van de gevolgen "

Volgens Europol hebben ddos-booterservices de toegangsdrempel tot cybercriminaliteit flink verlaagd. ‘Voor slechts tien euro kan iemand zonder al te veel ict-kennis met één klik op de knop ddos-aanvallen lanceren waarbij hele websites en netwerken offline worden gehaald door ze te overspoelen met dataverkeer.’

Europol ziet veel jonge ‘ict-enthousiastelingen’ die zich vaak niet bewust zijn van de gevolgen van deze strafbare online-activiteiten. ‘Dddosing wordt serieus genomen door de politie. Of het nu een gamer is die de concurrentie uit een videogame uitschakelt, of een hacker die voor financieel gewin ddos-aanvallen uitvoert op commerciële doelen, regelmatig staat er een celstraf op zulke vergrijpen', meldt Europol. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-19T12:05:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.