Computable vervolgt onderzoek securitybudgetten

Resultaten in magazine en op Cybersec Europe

Dit artikel delen:
Onderzoek survey geld budget

Computable Nederland en België doen opnieuw onderzoek naar de stand van zaken van securitybudgetten in de Benelux. Vorig jaar vond dit onderzoek voor de eerste keer plaats, in 2023 krijgt het een vervolg. De resultaten van het onderzoek worden in Nederland gepresenteerd in de magazinespecial over cybersecurity, in België worden de resultaten gepresenteerd tijdens de tweede dag van vakbeurs Cybersec Europe, die 19 en 20 april plaatsvindt in de Brusselse Expo. Deelnemen aan het onderzoek kan tot en met zondag 5 maart 2023.

Naar aanleiding van het onderzoek in 2022 ontving Computable meerdere verzoeken om het securitybudgetonderzoek te herhalen. Er zijn tal van securityonderzoeken beschikbaar in de markt, maar een gedegen kijk op besteding van budgetten ontbreekt. Het onderzoek vindt wederom Benelux-breed plaats. Algehele conclusie vorig jaar was dat ruim vijftien procent van het Nederlandse ict-budget aan security besteed wordt. Benelux breed ligt dit percentage op bijna zeventien procent.

Enigma Research neemt het onderzoek namens Computable af. Dit jaar wordt het onderzoek iets uitgebreid ten opzichte van 2022. Wederom komen zaken als ransomware, uitbesteding en het wel of niet inzetten van een soc aan bod. Maar dit jaar wordt er naast land ook gesegmenteerd naar type security en specifieke spelers die zich in een dergelijk deelsegment ophouden. Ook wordt er gekeken naar omvang van de organisatie, hoe het aantal securityspecialisten zich verhoudt ten opzichte van de totale ict-afdeling en welk percentage van het ict-budget besteed wordt aan security.

Verdeling securitybudget

In de vragen die specifiek over het securitybudget gaan, kijken we naar het aantal mensen dat werkt in een securityprofiel en dus vallen onder het securitybudget. Uiteraard vragen we naar de (geschatte) hoogte van het securitybudget en wat het aandeel hiervan is in het totale ict-budget. We verdelen cybersecurity grofweg in de vijf gebieden identify, protect, detect, respond en recover, zoals vastgelegd in het NIST Cyber Security Framework, en willen weten hoe het securitybudget hierover verdeeld is.

Dit jaar wordt er ook gevraagd met wat voor soort security de deelnemers met name bezig zijn. Hierin in een verdeling aangebracht waarin de verschillende delen van de markt worden afgedekt: applicatiebeveiliging, cloudbeveiliging, databeveiliging, endpoint-beveiliging, netwerkbeveiliging en securityawareness. Binnen deze gebieden vragen we de deelnemers ook om specifieke securityspelers te benoemen waarmee er wordt samengewerkt.

Deelname aan onderzoek

Ben jij als ict’er betrokken bij de securityontwikkelingen binnen jouw organisatie en heb je zicht op het securitybudget? Neem dan deel aan ons onderzoek. Ook iedereen met een securityprofiel ontvangt hierbij een uitnodiging. Deelnemen kan hier en kan tot en met zondag 5 maart 2023.

Resultaten onderzoek

Geïnteresseerd in de resultaten van het onderzoek naar de securitybudgetten? In Nederland kunnen deelnemers, mits ze aan enkele voorwaarden voldoen, een gratis abonnement op Computable aanvragen. In België kan op 19 en 20 aprilgratis de vakbeurs Cybersec Europe bezocht worden. Dit is een Europese beurs, bezoekers uit alle landen mogen deze cybersecuritybeurs bezoeken. Het programma begint inmiddels vorm te krijgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-26T11:06:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.