Microsofts 'verified'-status misbruikt voor OAuth

Dit artikel delen:

Criminelen maken misbruik van geverifieerde OAuth-applicaties van Microsoft. Hierdoor geven nietsvermoedende gebruikers sneller toestemming aan kwaadaardige externe applicaties. Hackers krijgen ermee toegang tot data, bestanden, e-mailberichten, e-mailinstellingen en accountinstellingen. Experts van Proofpoint ontdekten de aanval, die Microsoft inmiddels heeft stopgezet.

De ict-beveiligingsexperts kwamen erachter dat het verificatieproces in het Microsoft Cloud Partner Programma (MCPP) rammelt, waardoor criminelen kwaadaardige OAuth-applicaties konden gebruiken. Ze kregen de status van verified publisher, wat vertrouwen schept bij ontvangers van een phishing-bericht. In zo'n bericht wordt de lezer aangespoord de OAuth-applicatie te accepteren, waarna de hackers toegang krijgen tot allerlei gegevens en instellingen.

OAuth

OAuth is een veelgebruikt standaardprotocol voor authenticatie en autorisatie van aanbieders van externe applicaties. Die applicaties krijgen ermee toestemming om bijvoorbeeld accountinformatie in te zien. Omdat dit niet zonder risico's is, moet de identiteit van de bouwers van dergelijke applicaties vooraf worden geverifieerd. Dit gebeurt onder meer via het partnerprogramma MCPP.

Toepassingen waarvan de ontwikkelaar een geverifieerde OAuth-status heeft, genieten veel vertrouwen. Als cybercriminelen er misbruik van maken, heeft dit dus grote impact op de ict-beveiliging.

Britse gebruikers

De experts van Proofpoint ontdekten de cyberaanval afgelopen december bij Britse gebruikers. Ze identificeerden drie schadelijke applicaties gemaakt door drie verschillende uitgevers. De aanvallen waren gericht op dezelfde bedrijven. Meerdere medewerkers bleken de geïnfecteerde apps te autoriseren, waardoor hun bedrijfsomgevingen werden gecompromitteerd.

Door snel te handelen wist Microsoft de criminelen binnen een week na de melding door Proofpoint te stoppen. De schadelijke apps zijn uitgeschakeld en worden onderzocht, aldus het securitybedrijf. Microsoft heeft inmiddels zijn processen voor de goedkeuring van partners en documentatie over OAuth-applicaties bijgewerkt om toekomstige aanvallen te voorkomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-03T12:25:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.