Gegevensdeling meer geborgd voor privacy en veiligheid

Dit artikel delen:

Samenwerkingsverbanden van de overheid krijgen nog meer helderheid wanneer informatie onderling mag worden gedeeld. Minister Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) gaat de grondslagen om gegevens te kunnen delen verduidelijken. Tevens bouwt ze meer waarborgen in voor bescherming van persoonsgegevens.

De minister kwam gisteren met een aanvulling op het wetsvoorstel Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) dat bij de Eerste Kamer ligt. Ze wil hiermee een einde maken aan de gevoelde tegenstelling tussen veiligheid en privacy. ‘Onduidelijkheid over het delen van informatie zorgt nu vaak voor een patstelling,’ aldus Yeşilgöz. 

Deelnemers aan vier bestaande samenwerkingsverbanden weten nu niet goed waar ze aan toe zijn. Het betreft samenwerkingen die complexe problemen rond bijvoorbeeld verwarde personen op het snijvlak van zorg en veiligheid, de georganiseerde criminaliteit, witwassen en crimineel vermogen aanpakken.

De algemene maatregel van bestuur, het zogeheten Besluit gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden, zorgt voor meer waarborgen rond de informatiedeling. Het beoogt zo exact mogelijk te omlijnen wat de samenwerkingsverbanden mogen doen. Het ontwerpbesluit regelt waarborgen, zoals de criteria waaraan een signaal, verzoek of casus moet voldoen om aanleiding te mogen zijn voor gegevensverwerking. Onafhankelijke privacy-audits worden verplicht. Ook komen er kwaliteitstoetsen op gegevens. 

Onder meer het parlement, het College voor de Rechten van de Mens, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Raad van State hebben op stevige waarborgen aangedrongen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-22T10:14:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.