Zorginstelling Attent minder attent op it-veiligheid

Dit artikel delen:

De groep cybercriminelen die achter de Qilin-ransomware zit, heeft enkele tientallen gelekte paspoorten van artsen en (para)medisch personeel van Attent Zorg en Behandeling online gezet. Met deze publicatie op het dark web zet deze criminele bende de Gelderse oudereninstelling extra onder druk om losgeld te betalen.

De zorginstelling had al eerder gemeld op 17 februari de dupe te zijn geworden van een inbraak in zijn netwerk. Attent had daardoor tijdelijk geen toegang tot haar it-systemen. Op 3 maart meldde Attent dat alle cruciale systemen weer operationeel waren. De zorg heeft er niet onder geleden, aldus de Gelderse instelling. Verder zei Attent dat data uit het cliënten-dossier en het systeem voor financiën en personeel niet in verkeerde handen zijn beland.

Maar de Qilin-groep claimt dat honderden gigabytes aan data zijn buitgemaakt. Ten bewijze is alvast een aantal paspoorten gepubliceerd, waarvan sommige overigens al tien jaar geleden hun geldigheid hebben verloren. Volgens RTL Nieuws beschikken de criminelen ook over salarisstroken, geheimhoudingsverklaringen en vertrouwelijke interne communicatie.

Attent heeft het personeel, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) van de hack op de hoogte gesteld. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-08T12:45:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.