Kabinet tilt weerbaarheid bedrijven naar hoger plan

Dit artikel delen:
Cyber Resilience weerbaarheid

Het kabinet introduceert twee hulpmiddelen om de economische weerbaarheid van het bedrijfsleven te versterken. Naast de invoering van een wet is voor het kennisintensieve mkb het Ondernemersloket Economische Veiligheid opgericht.

Dit loket biedt informatie en advies over het opzetten van vestigingen in het buitenland, bescherming van intellectueel eigendom, en handel in technologie die geschikt is voor zowel civiele als militaire doeleinden (dual-use) of andere sensitieve technologie. De nationale veiligheid kan hierbij in het geding zijn.

Daarnaast treedt op 1 juni de Wet Veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Wet Vifo) in werking. Deze wet maakt het mogelijk wijzigingen in zeggenschap vanwege investeringen, fusies en overnames te toetsen. Beide instrumenten moeten ongewenste kennisoverdracht naar bijvoorbeeld Rusland en China voorkomen. Overnames en andere vormen van investeringen worden steeds vaker door staten ingezet om hun geopolitieke doelen te behalen.

Afgelopen december liet het kabinet al doorschemeren dat in het kader van deze nieuwe wet de overname van de Delftse startup Nowi door Nexperia onder de loep wordt genomen. De Nijmeegse chipfabrikant Nexperia is sinds 2017 in handen van het Chinese Wingtech dat nauwe banden met de Chinese staat zou hebben. Daardoor doet deze acquisitie mogelijk afbreuk aan de nationale veiligheid. Nowi levert halfgeleiders voor de inbouw in chipsets waarmee energie valt te oogsten. De vraag is of deze chips als strategische goederen zijn te beschouwen waarvan het onwenselijk is dat ze vanuit Beijing zijn te controleren. Pikant detail: Nexperia kocht de aandelen Nowi van voormalige KPN-topman Ad Scheepbouwer en de oprichters van Fox-IT, Ronald Prins en Menno van der Marel, die zich jarenlang inzetten voor de cyberveiligheid van Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-06-01T10:32:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.