Hacker vergreep zich niet aan DIVD-informatie

Dit artikel delen:

Fox-IT heeft geen indicaties dat de vrijwilliger van de ethische hackersorganisatie DIVD die begin dit jaar werd aangehouden voor het inbreken in computersystemen, massale data-diefstal en afpersing, misbruik heeft gemaakt van informatie van DIVD. Evenmin valt te bewijzen dat deze geraffineerd opererende verdachte de systemen van deze organisatie heeft geëxploiteerd.

Fox-IT heeft geen relatie kunnen vinden tussen zijn rol als ‘helpende hacker’ en de criminele zaken waarvan Pepijn van der S. wordt verdacht. De knaap, die een steunpilaar was bij het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure, vervulde volgens de politie tegelijk een sleutelrol in een bende cybercriminelen. Deze groep stal op grote schaal persoonlijke data als creditcardgegevens en bankrekeningnummers. Bedrijven werden soms een of meerdere tonnen aan losgeld gevraagd. Ook wordt de bende ervan verdacht gegevens aan andere criminelen te hebben verkocht.  

Mede via afpersing zou de verdachte 2,5 miljoen euro hebben verdiend. Naast deze dubbelrol had de Zandvoorter, die tijdens zijn arrestatie 21 jaar was, ook nog een volledige baan bij het securitybedrijf Hadrian. Net als bij het DIVD was hij daar een zeer gewaardeerd medewerker.

Zijn arrestatie leidde tot veel commotie in hackers-kringen waar Van der S. een sterrenstatus genoot. Zijn werkkracht had mythische vormen aangenomen, maar niemand kon vermoeden dat hij in het verborgene ook nog een derde functie vervulde. Zijn arrestatie vormde voor DIVD aanleiding om Fox-IT een forensisch onderzoek te laten uitvoeren op de systemen van de vrijwilligersorganisatie.

Sporen

Fox-IT heeft geen sporen aangetroffen waaruit aannemelijk wordt dat de verdachte de DIVD-gedragscode heeft geschonden. De onderzoekers hebben evenmin activiteiten geïdentificeerd waarbij onder zijn DIVD-gebruikersaccount naar kwetsbaarheden is gezocht op externe systemen die ongewoon zijn voor DIVD. Ook zijn onder dit account geen data gekopieerd naar een locatie buiten de DIVD-omgeving. Evenmin lijkt hij op oneigenlijke toegang te hebben gekregen tot gegevens van DIVD.

Wel heeft Fox-IT een aantal verdachte activiteiten gezien die zijn uitgevoerd onder de 'vlag' van de DIVD. Zo heeft Van der S. met tijdstempels van bestanden geknoeid. Ook heeft hij de commando-geschiedenis af en toe uitgezet. Maar de verdachte heeft Fox-IT daarvoor redelijke verklaringen gegeven. Beide acties zijn overigens geen schending van de gedragscode. De wachtwoord-hash die zichtbaar is in de Metasploit-commando-geschiedenis, valt te rijmen met de DIVD-zaak waarbij de Zandvoorter toen betrokken was. DIVD vindt die actie niet verdacht.

Destijds verzuimde zowel DIVD als Hadrian hem naar een verklaring van goed gedrag te vragen. De Zandvoorter was al eerder wegens hacken met Justitie in aanraking gekomen. Onlangs heeft de knaap die behalve van grootscheepse afpersing ook nog van afdreiging, heling en witwassen wordt verdacht, de beschuldigingen grotendeels toegegeven.

De Zandvoorter zegt het in het huis van bewaring best naar zijn zin te hebben omdat hij daar eindelijk rust krijgt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-22T10:03:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.