FBI hoopt op meer hack-aangiften

Dit artikel delen:

De Amerikaanse federale politie FBI zou graag meer aangiften zien van bedrijven die last hebben gehad van hackers. De meeste ondernemingen zien daarvan thans nog af uit angst voor hun reputatie of omzetverlies aan concurrenten.

Uit een jaarlijks onderzoek van de FBI en het Computer Security Institute blijkt dat een vijfde van de ondernemingen vorig jaar hack-activiteiten heeft ondervonden. Dat percentage blijft overigens al een aantal jaren constant.

FBI-directeur Robert Mueller maakte melding van de geringe hoeveelheid aangiften in een toespraak voor een conferentie van bedrijven die expertise en beveiligingstips delen met de FBI. Hij noemde de terughoudendheid van belang, juist in een periode waarin de diefstal van identiteit snel toeneemt en terroristen in toenemende mate gebruik maken van internet.

Bedrijven moeten over die terughoudendheid heenstappen, aldus Mueller. “Alles stilhouden is op den duur niet in het voordeel van de bedrijven. Wij kunnen niet iets onderzoeken als we niet op de hoogte gebracht worden.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Met gerapporteerde hacks aan de NL politie gebeurt volgens mijn ervaring niet zo veel. Misschien moet duidelijker worden omschreven wat men onder een hack verstaat. Mijn maiserver registreert bijv. alle mislukte pogingen om hem als relay te misbruiken; doorgaans zijn dat pogingen ondernomen van uit China.
In dit soort info is de NL politie, helaas, niet geïnteresseerd.
Als de FBI duidelijk zou kunnen maken waar de grens ligt, zou de NL politie dat beleid misschien wel over kunnen nemen. Een herkenbaar 'loket' op Internet zou ook helpen om er snelheid in te brengen. Nu moet je bij het lokale politiebureau de eerste aangifte doen. Daar is men van goede wil maar, zacht uitgedrukt, niet altijd even deskundig.

Uit ervaring weet ik dat de US wel serieus met aanvallen vanuit andere landen omgaat.
Zelfs een beetje overdreven. Begin dit jaar stonden er bij ons in de straat 2 politie auto's en 1 auto waar agenten in burger uit kwamen. Na een seintje van 1 van de mannen stormden ze tegelijk het huis binnen. Al snel kwamen ze met alle comuters uit dat huis naar buiten. Na navraag bij de buurman bleek dat zijn zoon twee dagen daarvoor gezien had op internet dat er op de website van ee bedrijf in de us. een link naar wat voor hem vertrouwelijke informatie stond. Ik weet niet wat de druk vanuit de us. is geweest bij de nederlandse politie om hier op te reageren maar het leek mij wel wat overdreven. Overigens heeft de politie alle computers ongeveer voor bijna 5 maanden in beslag gehouden voor onderzoek.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-10T08:38:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.