McAfee waarschuwt voor E-variant Zotob

Dit artikel delen:

Antivirusleverancier McAfee doet een waarschuwing uitgaan voor de nieuwe Zotob E-variant. Deze worm maakt gebruik van een gat in de plug and play-diensten van Windows, waarvoor onlangs een patch is verschenen.

McAfee acht Zotob E zeer gevaarlijk en duidt de worm aan met de naam IRCbot.worm!MS05-039. Het laatste deel daarvan verwijst naar het beveiligingsbulletin van Microsoft voor dit gat. De Windows-leverancier biedt patches aan voor de betreffende Windows-varianten, waaronder ook het oudere Windows 2000.

Eerder gaf antivirusleverancier Trend Micro aan dat de impact van Zotob nog meeviel. Het bedrijf baseerde dat op het gedrag en de verspreiding van de A- en B-varianten van de worm. Inmiddels zijn dus ook C, D en E verschenen. Trend Micro noemt laatstgenoemde Worm-rbot.cbq.

 

Inmiddels zijn de computersystemen van enkele mediabedrijven in de Verenigde Staten, waaronder CNN, ABC en The New York Times, getroffen. De eerste besmettingen in Europa (Duitsland) en Azië zijn ook al geconstateerd. Zowel Trend Micro als McAfee merken op dat de worm, en zijn diverse varianten, zeer snel is verschenen na het uitbrengen van de patch en stellen dat dit een nieuw record is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-17T11:20:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.