Luchthavens investeren 8,7 miljard in IT

Dit artikel delen:
luchtvaart

In 2015 verwachten luchthavens wereldwijd in totaal 8,7 miljard dollar te investeren in it. Dit komt neer op een budget van gemiddeld 6,25 procent van de totale omzet. Vorig jaar was dit nog 5,82 procent. Dit blijkt uit het jaarlijkse Airport IT Trends-onderzoek van Sita. Luchthavens investeren met name in it-oplossingen om passagiersstromen beter te verwerken en in it-beveiliging.

Het Airport IT Trends-onderzoek is uitgevoerd in opdracht van luchtvaartautomatiseerder Sita en Airports Council International, in samenwerking met Airline Business.

Uit het onderzoek komt naar voren dat bijna driekwart (73 procent) van de luchthavens het beter verwerken van passagiersstromen als een belangrijke reden ziet om te investeren in it, tegenover 59 procent vorig jaar. Daarnaast vindt 84 procent dat de veiligheid van de passagiers en de luchthaven prioriteit moet krijgen bij it-investeringen; dat was in 2014 76 procent.

Beacons

Het overgrote deel (91 procent) van de luchthavens zegt te gaan investeren in mobiele applicaties die actuele reisinformatie verschaffen. De komende drie jaar wil 80 procent daarbij ook beacons inzetten om passagiers op basis van hun locatie diensten aan te bieden, zoals het tonen van de beste looproutes en het doorgeven van actuele reisinformatie.

Daarnaast wil meer dan de helft van de luchthavens in 2018 sensoren hebben geïmplementeerd op verschillende punten in de luchthaven, zoals bij de incheckbalie, bagageband wachtruimtes en bij het boarden. Op deze manier willen ze inspelen op de komst van internet of things (IoT)-toepassingen op luchthavens.  

Self service

Luchthavens hebben de afgelopen periode flink geïnvesteerd in zelfbedieningskiosken. Negen van de tien luchthavens beschikt tegenwoordig over self-service check-in kiosken, ten opzichte van 75 procent in 2014. Daarnaast biedt 42 procent van de luchthavens passagiers de mogelijkheid om zelf bagagelabels uit te printen, waarna ze hun bagage af kunnen geven bij een bagage drop-off punt. Tegenwoordig zijn er op de helft van de luchthavens (on)bemande bagage drop-off punten beschikbaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-10-30T09:37:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.